Vsebina predmeta
Kratek uvod v zgodovino prehranjevanja. Metode določanja prehranskega statusa posameznika.
Novejše raziskave o pomenu osnovnih hranil v humani prehrani (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, voda, vitamini, minerali). Referenčne vrednosti za vnos hranil.
Metode raziskovanja v prehrani.
Pomen prehranske politike.
Globalizacija, podhranjenost v deželah v razvoju in v razvitem svetu.
Hrana in prehrana - izzivi v svetu globalizacije.
Globalni problemi pomanjkanja mikrohranil.
Pandemija debelosti.
Prehranjevanje kot najpomembnejši člen v verigi pridelava - predelava - poraba.
Nutrigenomika in nutrigenetika.
Pogoji za vključitev v delo
a) Pogoj za vključitev v delo je vpis v letnik študija.
b) Zahtevane predhodno opravljene obveznosti: uspešno zagovarjana seminarska naloga in opravljen kolokvij sta pogoja za pristop k končnemu izpitu.