Vsebina predmeta
Predavanja:
- Kratek pregled anatomije in funkcije gastrointestinalnega trakta.
- Prehajanje makrohranil (aminokislin, maščob, ogljikovih hidratov) skozi celično membrano.
- Nadzor gastrointestinalnega trakta, salivacije, gastričnega izločanja, prebavnih procesov v tankem črevesu.
- Kratek pregled metabolizma makrohranil.
- Metabolna stanja v telesu (absorptivno, postabsorptivno)
- Prehrambeni status, energijska bilanca, metabolne stopnje (bazalna, mirovna, celotna).
- Metodologija za oceno metabolne stopnje pri človeku (direktna in indirektna kalorimetrija, poraba kisika).
- Regulacija temperature telesa, fizikalne poti sprejema in oddajanja toplote.
- Vzdrževanje telesne mase, homeostaze tekočin, elektrolitov in kislinsko-bazičnega ravnovesja.
Seminarji:
Prehrana za specifične skupine/okolja (otroci, starostniki, bolniki, športniki)
Pogoji za vključitev v delo
Pogoj za vključitev v delo:
- vpis v drugostopenjski študij Prehrana.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Izpit:
zagovor seminarja.