Vsebina predmeta
Uvod v prebavni trakt in spoznavanje anatomskih in fizioloških značilnosti in posebnosti prebavnega trakta človeka in živali. Mikrobiota prebavnega trakta, njene posebnosti in značilnosti (taksonomija, fiziologija in genetika). Razvoj prebavil in mikrobiote, ki prebavni trakt naseljuje. Načini in načela mikrobno ekoloških preučevanj gastrointestinalnega ekosistema in izolacije specifičnih delov mikrobiote prebavnega trakta. Interakcije med mikroorganizmi gastrointestinalnega ekosistema in mikroorganizmi in gostiteljem, ter pomen mikrobiote za gostitelja. Fermentacija ogljikovih hidratov, kroženje dušika, nastanek mikrobnih beljakovin, vitaminov in rastnih dejavnikov v prebavnem traktu. Antinutrienti, mikrobna detoksifikacija in bolezni, ki jih povzročajo deli mikrobiote prebavnega trakta. Koncepti, načela in pomen gnotobiologije. Načini manipulacije gastrointestinalne mikrobiote, antibiotiki in drugi modulatorji metabolizma prebavnega trakta. Pro, pre in sinbiotiki. Oralna mikrobiologija in njene posebnosti.
Pogoji za vključitev v delo
Pogoj za pristop k vajam je vpis v 1. letnik 2. stopnje študijskega programa. Za študente drugih smeri se zahteva poznavanje osnov in principov Mikrobne ekologije in Molekularne biologije iz 1. stopnje študija mikrobiologije. Pogoj za pristop k končnemu izpitu je pozitivna ocena kolokvija in seminarske naloge.