Vsebina predmeta
Osnovni pojmi: Sistem, lastnosti sistema, stanje sistema, funkcije stanja: tlak, temperatura, prostornina, energija.
I. zakon termodinamike: Toplota, delo, notranja energija, entalpija, toplotna kapaciteta.
II. zakon termodinamike: Entropija in prosta energija, pogoji za ravnotežje in spontanost procesov. Prenos proste energije in produkcija entropije v bioloških sistemih.
Raztopine bioloških makromolekul: Opis stanja s pomočjo termodinamskih količin in njihova interpretacija na osnovi interakcij topljenec-‐topilo, topilo-‐topilo, topljenec-‐topljenec; Koligativne lastnosti; Membransko ravnotežje; Prenos snovi preko bioloških membran: Pasivni, olajšani, aktivni transport.
Stabilnost proteinov in nukleinskih kislin:
Mehanizem in termodinamika zvitja proteinov in nukleinskih kislin. Določanje termodinamske stabilnosti s pomočjo denaturacije ter njena odvisnost od temperature in okoliškega medija. Termodinamska stabilnost in biološka funkcija.
Vezanje bioloških makromolekul:
Št. vezavnih mest, jakost vezanja, kooperativnost; Vezanje protonov. Termodinamika vezanja in biološka funkcija.
Laboratorijske vaje:
- Kalorimetrija
- Koligativne lastnosti
- Heterogeno ravnotežje
- Hidrofobni efekt
- Termodinamska stabilnost proteinov
- Termodinamska stabilnost proteoma in napoved fenotipa bakterijske rasti
- Protolitska ravnotežja v raztopinah aminokislin
- Vezanje liganda na DNA
Pogoji za vključitev v delo
Pogoji za vključitev v delo:
Pogoj za vključitev v delo je vpis v tekoči letnik študija .
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
Predpogoj za opravljanje končnega izpita so opravljene vse obveznosti iz programa, predavanja in laboratorijske vaje.