Vsebina predmeta
Pridelovanje poljščin kot gospodarska, strokovna in znanstvena dejavnost.
Agronomska razdelitev glede na uporabno vrednost in botanično pripadnost po skupinah: žita, oljnice, predivnice, stročnice (zrnate in voluminozne), korenovke, gomoljnice, hmelj in druge posebne poljščine, druge krmne rastline, poljske zelenjadnice in semenski posevki. Predstavitev posameznih poljščin glede na zgodovino in razširjenost pridelave v svetu in pri nas. Morfologija, rast in razvoj (sistemi določanja razvojnih faz), rastna doba, komponente pridelka, dejavniki okolja (tla, podnebje, vreme), kolobar, sistemi zasnove in oskrbe posevka v odvisnosti od načinov in intenzivnosti pridelave (obdelava tal, način setve/saditve, specifičnost gnojenja in varstva posevka pred pleveli, povzročitelji bolezni in škodljivci), ustrezen čas in način spravila in shranjevanja pridelka posameznih poljščin.
Biokemična sestava in gospodarska vrednost pridelka posamezne poljščine bodisi za prehrano ljudi, krmo živali ali za industrijsko predelavo in z njo povezana izbira primernega sortimenta (rajonizacija).
Posebnosti pridelave semena pri posameznih poljščinah.
Smiselnost uvajanja alternativnih poljščin. Predstavitev možnih surovin iz pridelkov za predelavo v industrijske ali obrtne izdelke. Razvoj alternativnih načinov uporabe poljščin v energetiki, pridobivanju novih materialov (umetne mase in biokompoziti) in učinkovin (dietična in funkcionalna živila, farmacija in kozmetika).
Razvojne možnosti pridelave poljščin. Domestifikacija novih poljščin iz domačih in tujih rastišč.
Pogoji za vključitev v delo
Pogoji za vključitev v delo:
Vpis v ustrezni letnik.
Pogoj za opravljanje študijskih obveznosti:
Pogoj za pristop k izpitu je opravljen kolokvij iz vaj.