Vsebina predmeta

Seznanitev s pojmi hortikultura, sadjarstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo, kratko zgodovino in sedanjim stanjem.

Delitev sadnih rastlin na pečkarje, koščičarje, lupinarje, jagodičje in južno sadje, botanična klasifikacija hortikulturnih rastlin, pomen vrst, sort, rajonizacije in kolobarjenja.

Organi sadnih rastlin, letni in življenjski cikel sadnih rastlin, nastanek cvetnih brstov, cvetenje, redčenje plodov, rast in razvoj plodov, procesi zorenja in čas zrelosti sadnih rastlin.

Spoznavanje različnih tipov pokritih prostorov (rastlinjaki, tuneli, neposredno prekrivanje), njihova opremljenost (ogrevalne naprave, svetila, namakalni sistemi…) in pomen.

Osnovne lastnosti posameznih skupin zelenjadnic (solatnice, kapusnice, plodovke …).

Botanična opredelitev vrst rodu Vitis, geografska klasifikacija (Negrulj).

Trsni izbor glede na agrobiotične lastnosti in rajonizacijo sort v Sloveniji.

Obseg in glavne značilnosti vinogradniške pridelave v Sloveniji in v svetu primerjalno.

Morfologija vinske trte.

Definiranje okrasnih rastlin kot sintezo enoletnic, dvoletnic, trajnic in lesnatih rastlin.

Pomen osnovnih rastnih dejavnikov, vode, svetlobe in temperature za uspešno proizvodnjo okrasnih rastlin.

Osnovna problematika razmnoževanja in nadaljnjih tehnoloških pristopov pri gojenju posameznih skupin okrasnih rastlin.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo

Vpis v ustrezni letnik.

 

Pogoj za opravljanje študijskih obveznosti:

Pogoj za pristop k izpitu so opravljeni kolokviji iz vaj