Vsebina predmeta
Temeljna ekonomska načela: Vloga in pristopi ekonomike kot družbene vede. Pomen ekonomike in ekonomskega razmišljanja za živilstvo in biotehonologijo. 10 načel v ekonomiki na ravni posameznika, trgov in gospodarstva.
Teorija proizvodnje in stroškov: Opredelitev proizvodnih dejavnikov. Proizvodna funkcija in zakon o padajočih donosih. Teorija stroškov: značilnosti spremenljivih, stalnih, skupnih, povprečnih in mejnih stroškov. Ekonomski optimum in mejna analiza. Posebnosti proizvodnje in stroškov v podjetjih na področju živilstva in biotehnologije;
Teorija trga: Zakonitosti delovanja ponudbe in povraševanja. Dejavniki ponudbe in povprašavnja po hrani. Tržno ravnotežje. Koeficienti elastičnosti in njihova aplikacija; Posebnosti trgov biotehnoloških produktov;
Trgi v realnosti. Razmere popolne konkurence. Tržne zgrešitve. Tržna premoč, eksternalije in javne dobrine. Učinki in vloga države.
Trg in država. Razlogi in način interveniranja države na trge hrane i biotehnoloških proizvodov. Ekonomika blaginje. Princip komparativniih prednosti. Minimalna in maksimalna cena. Zunanjetrgovinska ureditev in učinki. Davki in njihov vpliv na trge.
Uvod v makreekonomiko. Temeljni pojmi in principi makroekonomike. Makroekonomski agregati: bruto domači proizvod, inflacija, brezposelnost, devizni tečaj, plačilna bilanca, javni dolg, obrestna mera. Agregatna ponudba in povpraševanje. Makroekonomski mehanizmi in procesi. Pomen za živilstvo in biotehnologijo.
Pogoji za vključitev v delo
Pogoji za vključitev v delo:
Vpis v ustrezni letnik študijskega programa
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
- Izpita
opravljeni kolokvij iz vaj