Vsebina predmeta

Temeljna ekonomska načela: Vloga in pristopi ekonomike kot družbene vede.  Pomen ekonomike in ekonomskega razmišljanja za živilstvo in biotehonologijo. 10 načel v ekonomiki na ravni posameznika, trgov in gospodarstva. 

 

Teorija proizvodnje in stroškov: Opredelitev proizvodnih dejavnikov. Proizvodna funkcija in zakon o padajočih donosih. Teorija stroškov: značilnosti spremenljivih, stalnih, skupnih, povprečnih in mejnih stroškov.  Ekonomski optimum in mejna analiza.  Posebnosti proizvodnje in stroškov v podjetjih na področju živilstva in biotehnologije;

 

Teorija trga: Zakonitosti delovanja ponudbe in povraševanja. Dejavniki ponudbe in povprašavnja po hrani. Tržno ravnotežje. Koeficienti elastičnosti in njihova aplikacija; Posebnosti trgov biotehnoloških produktov;

 

Trgi v realnosti. Razmere popolne konkurence. Tržne zgrešitve. Tržna premoč, eksternalije in javne dobrine.  Učinki in vloga države.

 

Trg in država. Razlogi in način interveniranja države na trge hrane i biotehnoloških proizvodov. Ekonomika blaginje.  Princip komparativniih prednosti. Minimalna in maksimalna cena. Zunanjetrgovinska ureditev in učinki. Davki in njihov vpliv na trge. 

 

Uvod v makreekonomiko. Temeljni pojmi in principi makroekonomike.  Makroekonomski agregati: bruto domači proizvod, inflacija, brezposelnost, devizni tečaj, plačilna bilanca, javni dolg, obrestna mera.   Agregatna ponudba in povpraševanje.  Makroekonomski mehanizmi in procesi. Pomen za živilstvo in biotehnologijo.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo:

Vpis v ustrezni letnik študijskega programa

 

Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:

  1. Izpita

opravljeni kolokvij iz vaj