Vsebina predmeta
Glavna vsebinska področja:
Zdravstvena ustreznost živil: nacionalni in evropski zakonski predpisi s področja zdravstvene ustreznosti in higiene živil, notranji in uradni nadzor nad živili.
Okužbe in zastrupitve s kontaminiranimi živili: zoonoze prenosne z živili in alimentarne intoksikacije.
Onesnaževala in rezidua v živilih: onesnaževala iz okolja onesnaževala iz delovnega okolja, kemikalije iz tehnološkega procesa in drugi kemijski dejavniki tveganja.
Sanitacija v živilskih obratih: čiščenje: faze, izbira in lastnosti čistilnih sredstev, učinkovitost, načini; razkuževanje: mehanizmi delovanja razkužil, učinkovitost razkuževanja, rezistenca; pomen kakovosti vode, nastanek biofilmov, dezinsekcija, deratizacija; pomen DDD.
Higiena na delavnem mestu: osebna higiena, delovna obleka in obutev, delovni prostori, izobraževanje zaposlenih v živilstvu.
Elementi dobre proizvodne prakse DPP, dobre higienske prakse DHP in sistema HACCP.
Pogoji za vključitev v delo
(a) Vpis v drugi letnik.
(b) Opravljene laboratorijske vaje, sprotni kolokvij in zaključni kolokvij so pogoj za pristop k končnemu izpitu.