Akronim:
Dealkoholizirana vina
Oddelek:
Oddelek za zootehniko
Tip projekta:
Razvojni projekti
Vrsta projekta:
Pilotni projekt
Vloga na projektu:
Partner
Financiranje:
Trajanje:
11.12.2023 - 14.12.2024
Vrednost sofinancerja:
74.984,98 €
Vrednost projekta BF:
3.147,20 €
Vrednost projekta skupaj:
84.705,13 €
Vodilni partner
BIC LjubljanaVodja projekta na BF:
Dovč PeterUkrep: Sodelovanje iz Programa razvoja podezelja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020
Podukrep: 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
Vodilni partner:
- BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Partnerji na projektu
- UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
- KGZS - ZAVOD LJ
- Združenje za prenos znanja na podeželju
- MBvision, d.o.o.
- ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d.o.o.
- TS KOŠALE ROMAN s.p.
- KMG LOJZE KERIN
- KMG JANEZ OCEPEK
- KMG TOMAŽ PREBIL
- KMG BLAŽ RADEJ
Kratek naziv operacije
Evropski in svetovni trendi kažejo, da kupci radi posegajo po novih, drugačnih, nišnih proizvodih in projekt dealkoholiziranih vin išče alternativne rešitve za nastajajoč trg brezalkoholnih vin. o uporabo pridelkov vključenih partnerskih kmetij. Vinogradniške kmetije namreč želijo ponuditi vina za različna življenjska obdobja ali druge zadržke ko zauživanje alkohola ni priporočeno.
Projekt je usmerjen v vedno aktualno področje v kmetijstvu, to je razvoj novih tehnologij oz. proizvodov. Poleg tržnih izzivov vinogradnikov naslavljamo tudi izzive, ki jih imajo člani partnerstva ob vse pogostejšem pojavljanju ekstremnega vremena oz. podnebnih sprememb. Na sadjarskih kmetijah se v posameznih obdobjih pojavlja povečan obseg pridelka, neprimernega za konzumno prodajo. Več je tudi tehnološko nezrelega pridelka v posameznih serijah pridelave. Pogosto govorimo o kategoriji pridelka za industrijo. Če se ta pridelek na sadnih in zeliščarskih kmetijah v kratkem času uporabnosti ne predela oz. ga zavržemo, ta stroškovno obremenjuje konzumno prodan pridelek in draži ponudbo podeželja.
Dealkoholizirana vina bomo pripravili iz tradicionalne grozdne osnove, jabolčne osnove iz visokodebelnih in intenzivnih ekoloških jabolčnih nasadov bomo v projektu dopolnili z različnimi zelišči ali razširjeno sadno osnovo npr. ameriške borovnice, aronije, kakijem, malinami, konopljo, bučami, medom.
V projektu bomo izvedli praktični preizkus nove tehnologije oz. novega produkta z uporabo obstoječe pridelave na območjih z okrepljeno skrbjo za ohranjanje narave in sodelovanjem proizvodno različno naravnanih kmetij. Zavržki hrane namreč negativno vplivajo na ogljični odtis kmetijstva in projektne aktivnosti oz. novi izdelki bodo pozitivno prispevali k zmanjšanju obremenjevanja okolja ter povečanju ustvarjene dodane vrednosti na kmetiji.
Pridelana dealkoholizirana vina in znanje o pridelavi bomo predstavili na degustaciji na večji javni prireditvi ter z več obvestili za javnost, video prispevkom ter objavami na družabnih omrežjih in podobno razširili preizkušene možnosti za alternativne produkte.
Clji in rezultati operacije
Razvoj podeželja in kmetijskega sektorja je glavni splošni cilj. Pričakovana sprememba ob uveljavitvi nove tehnologije in novega proizvoda je dosega višje dodane vrednosti in zmanjšanje zavržene hrane na ravni kmetijskega gospodarstva.
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo razvili tehnologijo za dealkoholizirana vina brez grozdja in izvedli izvedbe praktičnih preizkusov pridelave vina iz alternativnih surovin ter podporne aktivnosti za diseminacijo projekta:
- praktični preizkus na kmetijah,
- analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
- predstavitveni video,
- demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
- strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
- delavnice za kmetije,
- delavnica za kmetijske svetovalce,
- objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
- informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati:
Rezultati projekta bodo odvisni od uspešnosti praktičnega preizkusa. Če bo načrtovana tehnologija oz. izboljšana tehnologija omogočala pridelavo kakovostnega brezalkoholnega vina iz grozdja, sadja, zelišč in medu, lahko pričakujemo dober potencial za ustvarjeno finančno dodano vrednost na kmetijah, ki se bodo odločile za izdelavo alternativnih brezalkoholnih vin.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja:
Vodilni partner, BIC LJUBLJANA, je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi svetovalci in kmetijami.
Združenje za prenos znanja na podeželju združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in strokovno sfero in praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča na prenos znanja med kmetijami.
Podjetje MBvision, d.o.o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta, scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo.
Ekološke oz. delno ekološke kmetije v projektu iščejo nove možnosti za nišne proizvode in izvajajo praktični preizkus nove tehnologije oz. novega proizvoda. Sadjarska kmetija Radej in ekološka kmetija Ocepek zagotavljata sadje, Zeliščno posestvo Cvetka, zelišča, ekološka kmetija Prebil, zelenjavo, ekološko čebelarstvo Košale med, vinogradniška kmetija Kerin pa izkušnje iz vinarstva.
Povezave
- Evropska komisija (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja)
- Skupna kmetijska politika (Program razvoja podeželja)