Akronim:
ŠOLSKI KROŽNIK – dober zame in za planet
Oddelek:
Oddelek za živilstvo
Tip projekta:
ARIS
Vrsta projekta:
CRP
Vloga na projektu:
Vodilni
Financiranje:
Trajanje:
01.10.2023 - 30.09.2025
Vrednost projekta skupaj:
0,7 FTE
Vodja projekta na BF:
Korošec MojcaVsebinski opis projekta
V projektu se bomo osredotočili na prakse preskrbe s hrano, priprave obrokov in ravnanja s preseženo in zavrženo hrano v vzgojno izobraževalnih ustanovah (VIU).
Pregled praks bo temeljil na trajnostnih dejavnikih, kot so vpliv na okolje, prehranska kakovost in cenovna dostopnost in bo omogočil vpogled v trenutno stanje trajnostne preskrbe s hrano v VIU.
Rezultati projekta bodo služili kot podlaga za pripravo primerov dobrih praks in uravnoteženih jedilnikov, ki jih bomo testirali v realnem okolju pilotne intervencije v izbranih VIU.
Projekt bo raziskal povezave med trajnostnimi in zdravimi prehranskimi izbirami ter njihov vpliv na sprejemljivost jedilnikov pri otrocih ter količino zavržene hrane. Cilj projekta je tudi oceniti pripravljenost VIU za spodbujanje trajnostnih in zdravih prehranskih praks.
Sestava projektne skupine
Faze projekta in njihova realizacija
Raziskovalni projekt je zasnovan v obliki petih delovnih svežnjev (DS), ki so nadalje razdeljeni na posamezne delovne naloge. Ključne faze realizacije projekta po delovnih svežnjih so sledeče:
DS 1 Koordinacija in vodenje projekta
DS 2 Celovit pregled in analiza stanja praks organizacije prehrane v VIU
DS 3 Sistematičen pregled in evalvacija mesečnih jedilnikov v VIU
DS 4 Pilotno testiranje dobrih praks in sprejemljivosti trajnejših jedilnikov
DS 5 Diseminacija in promocija rezultatov raziskave
Partnerji v projektu
- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)
- NLZOH - Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano