Akronim:
J4-3088
Oddelek:
Oddelek za živilstvo
Tip projekta:
ARIS
Vrsta projekta:
Temeljni
Vloga na projektu:
Vodilni
Trajanje:
01.10.2021 - 30.09.2024
Vrednost projekta skupaj:
1,37 FTE
Vodja projekta na BF:
Klančnik AnjaAbstractVsebinski opis projekta
Preživetje in persistenca patogenih bakterij Campylobacter tekom živilske proizvodno oskrbovalne verige ter kampilobakterioz, ki jih povzročajo predstavljajo velik problem za javno zdravje, kar povečuje potrebo po globalnem obvladovanju bakterij Campylobacter v živilski verigi. Na živilih in materialih živilske verige ostanki hrane omogočajo naseljevanje biofilmov ter tako zagotavljajo preživetje bakterij Campylobacter ter ustvarjajo stalen vir kontaminacije in prenos med gostitelji. To nakazuje neverjetno in neraziskano dinamiko biofilma, ki občutljivim planktonskim celicam brez mehanizmov prilagoditve in preživetja omogoči okoljsko odpornost (“Campylobacter paradoks”), prenos iz okolja v klavnice, v proizvodno distribucijsko verigo živil ali pa direktno preko okoljske vode do človeka kot gostitelja. Projekt bo omogočil razumevanje povezave med tvorbo biofilmov, preživelostjo ter virulentnostjo bakterij, ter strukturo biofilma in vlogo EPS kot 'orodja za interakcijo' in komunikacijo z drugimi bakterijami. Pridobljene ugotovitve bodo vplivale na primernejše rokovanje s hrano, pripravo in shranjevanje živil ter zmanjšale pomanjkljivosti v znanju o mikrobiološkem tveganju zardi prisotnih biofilmov. Posledično bo to pripomoglo k manjši obolevnosti ljudi/živali in s tem povezanih visokih stroškov zaradi posledic uživanja kontaminirane hrane.
Faze projekta in njihova realizacija
DS1: Socialne interakcije v biofilmu
N 1.1: Biofilm v ko-kulturi z drugimi bakterijami
N 1.2: Raziskave biofilma na ravni transkriptoma
N 1.3: Raziskave biofilma na ravni proteoma
N 1.4: Izpostavljeni geni pomembni za biofilm
Realizacija v mesecih trajanja projekta: od 1 do 24 mesec
DS2: EPS in struktura biofilma Campylobacter
N 2.1: Izolacija EPS
N 2.2: Karakterizacija EPS - polisaharidi
N 2.3: Karakterizacija EPS - proteini
N 2.4: Karakterizacija EPS - eDNA
Realizacija v mesecih trajanja projekta: od 1 do 27 mesec
DS3: Komunikacija v biofilmu Campylobacter
N 3.1: Signalizacija
N 3.2: Horizontalni prenos genov
Realizacija v mesecih trajanja projekta: od 10 do 33 mesec
DS4: Dejavniki nastanka biofilm in virulence
N 4.1: Gibljivost
N 4.2: Adhezija
N 4.3: Morfologija
N 4.4: Virulentnost
Realizacija v mesecih trajanja projekta: od 10 do 33 mesec
DS5: Inovativna strategiji in vodenje projekta
N 5.1: Integracija rezultatov
N 5.2: Sestanki in poročila
Realizacija v mesecih trajanja projekta: od 1 do 36 mesec
Partnerji v projektu
- IJS - Institut Jožef Stefan
- NIB - Nacionalni inštitut za biologijo
- OMEGA d.o.o.
- MF UM - Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru