Akronim:
BioProMedFood
Številka pogodbe:
N4-0145
Oddelek:
Oddelek za živilstvo
Tip projekta:
ARIS
Vrsta projekta:
PRIMA - Partnerstvo na področju raziskav in inovacij v Sredozemlju
Vloga na projektu:
Vodilni
Financiranje:
Trajanje:
01.03.2020 - 02.09.2023
Vrednost projekta skupaj:
0,32 FTE
Vodja projekta na BF:
Smole-Možina SonjaVSEBINSKI OPIS PROJEKTA
BioProMedFood se osredotoča na preučitev dveh inovativnih in trajnostnih konceptov - bioaktivnih sestavin in bio-zaščitnih kultur - za povečanje njihove učinkovitosti v proizvodnji hrane, za podaljšanje roka trajnosti hitro pokvarljivih mediteranskih izdelkov in povečanje varnosti živil. Namen projekta je tudi dodati ekonomsko vrednost stranskim proizvodom živilske industrije in zmanjšanje živilskih odpadkov z njihovo uporabo za pridobivanje bioaktivnih sestavin – s potencialom izboljšanja kakovosti mediteranske hrane oz. živilskih izdelkov. Da bi ta koncept dokazali na ravni TRL 5, so cilji projekta naslednji:
i) pridobivanje izvlečkov, čiščenje in proizvodnja bioaktivnih spojin iz različnih materialov, pomembnih za sredozemsko gospodarstvo in z velikim potencialom biotske raznovrstnosti (makro alge, stranski proizvodi predelave oljk, grozdja in sadja) in predstavitev njihove antioksidativne in protimikrobne aktivnosti v »in vitro« razmerah;
ii) izolacija in selekcija funkcionalnih sevov mlečnokislinskih bakterij z bio-zaščitnim potencialom iz spontanih fermentacij tradicionalnih mesnih izdelkov, karakterizacija njihovega zaviralnega delovanja proti patogenim mikroorganizmom in fermentacijskega potenciala za izbor bio-zaščitnih in izboljšanih funkcionalnih starterskih kultur; iii) uporaba bioaktivnih spojin, mlečnokislinskih bakterij in sinergističnega učinkovanja v različnih modelih živil in različnih načinih pakiranja hrane in razvoj polimernega embalažnega materiala, vključno z oceno potrebnih proizvodno-tehnoloških parametrov.
Navedeni cilji projekta bodo omogočili omejitev invazivnih fizikalnih postopkov konzerviranja hrane in sintetičnih kemijskih konzervansov, izkoriščanje mediteranske mikrobne raznolikosti in stranskih proizvodov agroživilske proizvodnje – za trajnostne in cenovno ugodnejše rešitve z optimiziranimi biotehnološkimi načini zmanjšanja tveganj, ki so jim izpostavljeni predvsem majhni proizvajalci tradicionalnih živilskih izdelkov in zadovoljitev potrošnikovih zahtev po sveži in minimalno predelani hrani, a ob zagotavljanju najstrožjih zahtev glede varnosti živilskih izdelkov.
FAZE PROJEKTA IN NJIHOVA REALIZACIJA
- DS1:Koordinacija in upravljanje projekta
- DS2:Ekstrakcija, čiščenje in proizvodnja bioaktivnih sestavin različnih makro-alg in stranskih proizvodov agroživilske verige
- DS3: Izolacija in karakterizacija avtohtonih mlečnokislinskih bakterij za razvoj izboljšanih starterskih, zaščitnih in funkcionalnih kultur
- DS4: Uporaba izbranih izvlečkov in njihovih bioaktivnih sestavin in njihovo sinergistično delovanje z novimi metodami pakiranja svežih živil
- DS5: Kombinirana uporaba izbranih mlečnokislinskih bakterij in bioaktivnih sestavin za podajšanje obstojnosti svežih mediteranskih živil
- DS6: Diseminacija rezultatov