Center združuje strokovnjake fakultete z različnih področij raziskav o hrani in prehrani in je usmerjen v strateško povezovanje in ciljno krepitev razvojno-raziskovalnih aktivnosti na področju živilstva in prehrane ter zagotavljanje sinergij in komplementarnosti tudi z drugimi raziskovalnimi ustanovami.
Predstavlja stimulativno razvojno podporno okolje za deležnike v slovenski agroživilski verigi (zlasti v živilskopredelovalni panogi) ter nudi podporo:
- na področju kakovosti, trajnosti in varnosti živil,
- pri razvoju novih izdelkov in tehnologij, s poudarkom na zmanjševanju okoljskega in podnebnega odtisa,
- pri razvoju prehrane, predvsem humane prehrane,
- pri raziskavah, ki vključujejo potrošnike, in trženje.
Center zagotavlja:
- povezovanje inštitucij znanja,
- vključevanja industrije v aplikativne raziskave ter
- podporo pri posodabljanju in pridobivanju novih potrebnih strokovnih kompetenc v gospodarstvu in vladnih institucijah.
Dejavnosti centra
Raziskovalna in razvojna dejavnost
Center se vključuje v različne nacionalne in mednarodne raziskovalne projekte s področja živilstva in prehrane. S svojim delom sistematično prispeva k razvoju stroke s področja živilstva in prehrane ter podpira razvoj krožnega biogospodarstva in digitalizacijo ter zmanjševanje okoljskega in podnebnega odtisa.
Nacionalni projekti:
ARRS raziskovalni programi:
- Integrirano živilstvo in prehrana;
- Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih spojin (P4-0121)
ARRS projekti:
- Mlečnokislinska fermentacija kot način obogatitve mikroalgne biomase z novimi nutrienti
- Bio-zaščitne kulture in bioaktivni izvlečki kot trajnostne kombinirane strategije za podaljšanje obstojnosti mediteranske hrane;
- Razvoj bioaktivnih nanostrukturiranih vlaknatih membran za podaljšanje kakovosti svežega sadja;
- Modulacija polifenolnega profila v sadju s trajnostnimi fizikalnimi poobiralnimi postopki (sodelujoča inst.);
- Mikrobne interakcije kot temelj biokontrole bakterij Campylobacter jejuni;
- Samosestavljivi in napredni biopolimerni ovoji za mikrokapsulacijo probiotikov in starterskih kultur;
- Hrana ni odpadek: preprečevanje, zmanjševanje in uporaba odpadne hrane;
- Med-bakterijska dinamika biofilma: vpliv na tvorbo in strukturo biofilma bakterij Campylobacter z namenom razvoja novih inovativnih strategij nadzora
Mednarodni projekti:
EU projekti:
- ENTRECOMPFOOD - Privabljanje mladih v ključni evropski industrijski sektor s pomočjo okvirja podjetnostne kompetence EntreComp;
- Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food
- METROFOOD-RI: Infrastruktura za spodbujanje metrologije v živilstvu in prehrani
Mednarodni projekti in sodelovanje:
- Sourdough biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bloprocesses;
- Oxygen sensing a novel mean for biology and technology of fruit quality
Izobraževalna in svetovalna dejavnost
Center predstavlja osrednjo točko za krepitev aktivnosti prenosa znanja na področju živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, vključno z zagotavljanjem možnosti za realizacijo inovacijskih in razvojnih aktivnosti in spodbujanjem podjetniških kompetenc študentov in zaposlenih.
Erasmus+ projekti
- FEEDtheMIND - Food-related European Education in the Digital era to Motivate Innovative New-product Development;
- DigiFoodEdu - Digital transformation of project-based learning guidance in agri-food Higher Education Institutions.
Projekta na področju projektnega učenja, inovacij ter izboljšanja in digitalizacije izobraževalnega procesa z vključevanjem študentov na področju agro-živilstva. Vzpostavitev učne platforme kot pomoč pri razvoju novega izdelka. Poudarek na izmenjavi znanj in dobrih praks z drugimi evropskimi partnerji.
Strokovna izobraževanja
V okviru centra potekajo izobraževanja na področju kadrov v senzorični analizi živil, uporabe senzoričnih metod in senzoričnega ocenjevanja različnih živil ter druge vrste izobraževanj na področju kakovosti in varnosti živil.
Obštudijski projekti s študenti
Center je podporno okolje za priprave na tekmovanja s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov »Ecotrophelia« ter za projekte s področja krepitve sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z delovnim okoljem »Po kreativni poti do znanja« (PKP) in »Študentski inovativni projekti za družbeno korist« (ŠIPK).
Spodbujanje podjetniških kompetenc
Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je sedež nacionalnega stičišča za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu EIT Food HUB Slovenija, ki je del evropske iniciative EIT Food.
Tržna dejavnost
Center izvaja različne tržne projekte za znane naročnike s področja spremljanja kakovosti in varnosti živilskih izdelkov, razvoja novih trajnostnih izdelkov in uporabe novih zelenih tehnologij.
Naši partnerji:
- Perutnina Ptuj, Delamaris Pivka, Jata Emona, Perutnina Pivka
- Gorenje, BSH hišni aparati
- Čebelarska zveza Slovenije
- Spar, Mercator, Lidl, Hofer, Eurospin, Tuš
- Fructal, Dana
- Pekarna Pečjak, Žito, don don Pekarna Grosuplje, Incom
Patenti na področju hrane:
Method of making the proliposomes with less than 5% ethanol and methods of using them for encapsulation of lipophilic substances : application no./patent no. 19208798.9-1109. München: European Patent Office, 2020. Str. [COBISS.SI-ID 5150840]
Stabilne tekoče vodotopne suspenzije, ki vsebujejo ekvivalente luteina, in postopek izdelave : patent SI 26116 A, 2022-06-30. Ljubljana: Urad RS za intelektualno lastnino, 2022. 13 str., [1] str. pril., ilustr. http://www3.uil-sipo.si/PublicationServer/documentpdf.jsp?PN=SI26116%20SI%2026116&iDocId=51080&iepatch=.pdf.
Postopek za pripravo vodotopnega propolisa : patent SI 25762 A, 2020-07-31. Ljubljana: Urad RS za intelektualno lastnino, 2020. 12 f., ilustr. [COBISS.SI-ID 5022840] patentna družina: P-201900015, 2019-01-17
Ustanovitev centra
Center Biotehniške fakultete za raziskave na področju hrane je bil ustanovljen na 19. redni seji senata Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani dne 30. 5. 2022 kot posebna organizacijska enota Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Vodja centra:
Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, Katedra za biokemijo in kemijo živil Oddelka za živilstvo
E:
T: +386 1 3203 780