“Super je. Upam, da se vidimo 1. oktobra.”
“Sem bolj ali manj odločena, ja. Že od nekdaj me zanima narava, biologija in kemija pa sta moja najljubša predmeta.”
“Upam, da letos ne boste imeli visoke omejitve.”
“Všeč mi je, ker so skupine študentov majhne, povezane in ker obljubljajo, da ne bom le številka.”
V petek, 14., in soboto, 15. februarja, so prvostopenjski študijski programi Biotehniške fakultete odprli svoja vrata za vse zainteresirane dijake, ki se spogledujejo s poklici, povezanimi s proučevanjem narave.
Glede na število obiskovalcev, ki so zapolnili predavalnice in avle, je bilo največ zanimanja za študije biotehnologije, mikrobiologije in biologije. Dobro obiskani so bili tudi oddelki za živilstvo, krajinsko arhitekturo, zootehniko, agronomijo, lesarstvo in gozdarstvo.
Študenti, asistenti in profesorji vseh smeri Biotehniške fakultete so za dijake pripravili interaktivne stojnice z zanimivimi proučevanimi predmeti, študijskimi izdelki in laboratorijskimi orodji, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Stojnice so poleg brošur in rekvizitov krasile tudi številne rastline in mikroorganizmi. Študenti višjih letnikov, asistenti in profesorji so predstavljali razstavljene predmete, živila in organizme ter odgovarjali na številna vprašanja dijakov glede posameznega študija.
Na živilstvu in prehrani so razstavili vrsto lastnih živilskih proizvodov (sokove, kruh) ter pripravljali alginatne kroglice in sladoled s tekočim dušikom. Takole nas je Nik Mahnič, asistent za vinarstvo, vodil po bogatih stojnicah oddelka: "Dobrodošli na Oddelku za živilstvo! Tukaj najprej predstavljamo nekaj informacij o prehrani, imamo nekaj živilskih izdelkov, ki jih na fakulteti pridelujemo, denimo jabolčni sok, kruh, vino in pivo. Naprej se predstavljajo različne katedre: katedra za vrednotenje živil, ki se ukvarja s senzorično in kemijsko analizo medu, katedra za mikrobiologijo, biotehnologijo in varnost živil, kjer si lahko ogledate različne bakterije in plesni pod mikroskopom, ter katedra za kemijo in biokemijo živil, kjer pripravljajo sladoled s tekočim dušikom in alginatne kroglice, t. i. rastlinski kaviar."
Prodekanja Oddelka, prof. dr. Barbka Jeršek je bila vesela številčnega obiska dijakov in dijakinj: "Živilstvo in prehrana sta zelo aktualna študijska programa. Želimo si, da bi bilo zanimanja več, saj imamo na oddelku premalo študentov. Glede na to, da hrano potrebujemo in da je prehrana problem sodobnega časa, si želimo večjega vpisa. Današnji odziv je zelo dober, kar nas veseli. Dijaki so prišli z velikim zanimanjem za študij, ki ga nujno potrebujemo."
Dijaki in dijakinje so do zadnjega kotička napolnili stojnice, ki so predstavljali študij najmlajšega Oddelka UL BF, mikrobiologije. Izjava Filipa Pogačarja, študenta mikrobiologije: "Dobrodošli na Oddelku za mikrobiologijo! Danes predstavljamo, s čim se ukvarjamo na vajah. Tukaj so plošče z različnimi vrstami agarja, bioreaktor, gorilnik, ki ga veliko uporabljamo, imobilizirane alge in kvasovke. Če jim dodamo sladkor, začnejo fermentirati in poskakovati. Veliko delamo s pipetami, zato se jih morate naučiti dobro uporabljati. Če vas to zanima, pridite k nam in boste vsak dan delali s temi orodji in mikroorganizmi."
Študent mikrobiologije na UL BF, Filip Pogačar, predstavlja študij in zanimivo stojnico.
Na Oddelku za biologijo so med drugim pokazali številne živali, tudi pitona, krastačo, polža, želvo in paličnjake.
Študent Primož predstavlja del stojnice na Oddelku za biologijo.
Krajinska arhitektura je razstavila študentske makete in plakate. Nekateri oddelki so dijake zabavali in informirali z nagradnimi igrami ter kvizi. Prav vsi študijski programi so dijakom po uvodni predstavitvi v predavalnicah odprli vrata še v vajalnice in laboratorije, kjer poteka praktični pouk.
Izjava doc. dr. Vesne Zupanc, Oddelek za agronomijo:
"Pričakujemo dober vpis, predvsem ker verjamemo, da naš študij ponuja kakovostne vsebine s področja trajnostnih, zelenih in digitalnih kmetijskih praks. Skrbimo za strateške naravne vire, ki so ključni za delovanje družbe, predvsem za pridelavo kakovostne hrane, varstvo kulturne krajine in skrb za okolje. Naši diplomanti dobijo zaposlitev takoj po študiju. Kar odlikuje naš program, je pristen stik med pedagoškim osebjem in študenti. Spodbujamo študente k kreativnemu razmišljanju ter povezujemo teorijo s prakso. Za vpis na agronomijo je potrebna splošna ali poklicna matura. Imamo 60 oz. 75 mest, omejitve ni, zato je dobrodošel vsak dijak, ki ga zanima varna pridelava dobre, kakovostne slovenske hrane. Veselimo se naših novih študentov! Dvorana je bila polna, dijaki so bili živahni, imeli so veliko vprašanj, tako da jih jeseni pričakujemo v velikem številu v bližini Rožnika."
Živahno je bilo tudi dogajanje na Oddelkih za gozdarstvo in lesarstvo.
Izjava prof. dr. Leona Oblaka, Oddelek za lesarstvo:
"Lesarstvo je izjemno perspektiven poklic. Vsi, ki zaključijo študij lesarstva, se zaposlijo, podjetja čakajo na inženirje lesarstva. Mi smo prijazno okolje, tako prostorsko kot v smislu pedagoških delavcev, zato ste vsi vabljeni. Vpišite se in se prepričajte sami."
Dijak, ki je obiskal Oddelek za lesarstvo nam je povedal: "Lesarstvo me zanima, ker vidim prihodnost v lesu. Veliko podjetij išče kadre na tem področju. Les je naraven material, rad sem povezan z naravo in rad izdelujem lesene izdelke."
Kljuke so dijaki in dijakinje si podajali tudi na študiju Krajinske arhitekture, ki se po vsebini in načinu dela najbolj razlikuje od ostalih študijev Biotehniške fakultete, saj zajema ogromno kreativnosti, risanja, projektiranja in računalniškega dela.
Bodoči študentki krajinske arhitekture: "Jaz sem šla pogledat KA in moram rečt, da sem dobila vse odgovore, ki sem jih potrebovala, tako da sem že kar odločena, da se bom sem vpisala. Všeč mi je, da je majhen oddelek, da se vsi med seboj dobro razumejo in da je veliko ročnega dela. Ni učbenikov, odnos s profesorji je prijateljski, kar nam iz srednje šole ni toliko znano, pa všeč mi je da lahko zliješ svojo domišlijo na papir".
Zanimanje dijakov za biologijo je bilo zelo visoko tudi v soboto, ko je navadno nižji obisk v primerjavi s petkom. Interesente so študenti in profesorji peljali na ogled vseh kateder.
Izjava prodekana Oddelka za biologijo, prof. dr. Marko Krefta: "Biologija je temeljna naravoslovna veda in podlaga za številna področja. Raziskujemo molekule, celice, organizme, ekosisteme – vse, kar je povezano z življenjem. Biologija je v sodobnem svetu vedno bolj pomembna, saj nas pestijo okoljski in zdravstveni izzivi. Prvostopenjski študij nam da odlično podlago za različne magistrske programe."
Asist. dr. Jure Mravlje je poudaril bogate možnosti zaposlitve bodočih diplomantov biologije. "Naši diplomanti biologije so zaposljivi na številnih področjih: raziskovalnih inštitutih, laboratorijih, farmacevtski in zdravstveni industriji, izobraževalnih ustanovah (osnovne in srednje šole, gimnazije), pa tudi v muzejih, botaničnih in zooloških vrtovih – povsod, kjer so potrebni strokovnjaki biologije."
Video in slikovno poročilo z Oddelka za Zootehniko
Dragi dijaki, dijakinje, veseli smo bili prav vsakega od vas in si želimo, da se jeseni znova vidimo!
Vaša Biotehniška fakulteta - naravna izbira!