Novi priročnik "Ječmen – eno prvih udomačenih žit" za slovenske osnovne šole

Biotehniška fakulteta predstavlja novo publikacijo o ječmenu, enem najstarejših udomačenih žit, in o njegovi pomembni vlogi v slovenski kulinariki. V tednu slovenske hrane, ki po sklepu Vlade RS letos poteka od 11. do 17. novembra, je priročnik že bil poslan vsem slovenskim osnovnim šolam, kjer bo pripomogel k ozaveščanju otrok in mladine o pomembnosti slovenske pridelave in zdrave prehrane.

Priročnik nosi naslov Ječmen – eno prvih udomačenih žit, z vsebino pa nadaljuje bogato serijo publikacij, namenjenih prehranski ozaveščenosti mladih. V preteklih letih so izšle tudi publikacije Naša žita (2015), Naša jabolka (2016) in Proso, novo odkritje pozabljenega žita (2023). Vse te izdaje so bile v slovenskih šolah lepo sprejete in so uspešno prispevale k bolj zdravim prehranskim navadam mladih.

Picture3

Publikacijo je izdalo Družboslovno-naravoslovno društvo »Naša zemlja« pod vodstvom mag. Ane Vehar, nekdanje ravnateljice Osnovne šole Vič v Ljubljani. Strokovno besedilo o pridelavi in prehrani ječmena pa je pripravila doc. dr. Darja Kocjan Ačko z Biotehniške fakultete UL. Dr. Ačkova izpostavlja pomen slovenske ekološke pridelave in nujnost povezovanja vseh deležnikov – od raziskovalcev in kmetovalcev do predelovalcev in kupcev – za krepitev lokalne samooskrbe z ješprenjem. »Le z odgovornim dogovarjanjem, povezovanjem in sodelovanjem lahko zagotovimo večjo samooskrbo in dvignemo kakovost prehranskih navad vseh generacij,« dodaja dr. Ačkova.

Z izdajo priročnika Ječmen – eno prvih udomačenih žit želimo vse generacije spodbuditi k uživanju zdrave, lokalno pridelane hrane ter k podpiranju slovenskega kmetijstva in ekološke pridelave.

jecmen2