Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije v Bistri pri Vrhniki organizirala Biotehniške dneve, ki so potekali 17. in 18. oktobra 2024. Dogodek je bil namenjen predvsem osnovnošolcem, ki so skozi pestre delavnice in eksperimente spoznavali naravne vire, inovacije v biotehnologiji ter pomen varovanja okolja.

20241017_10444420241017_115452

(FOTO: Luka Krže)

Na delavnici Oddelka za lesarstvo so učenci pod vodstvom strokovnjakov odkrivali različne vrste lesa avtohtonih drevesnih vrst in njihove lastnosti. Preučevali so strukturo lesa z lupo, ki les poveča do 10-krat, ter pod mikroskopom opazovali celice različnih kosov lesa. Luka Krže, samostojni strokovni sodelavec Oddelka za lesarstvo, je povedal: »Učenci so se navduševali nad eksperimentom gostote lesa, kjer smo les potopili v vodo in opazovali, ali plava ali potone. Spoznali so, da gostota vpliva na druge lastnosti lesa, kot sta izolativnost in trdnost. V okviru eksperimenta trdote smo s posebno cevjo na koščke lesa spustili težko kroglo in opazovali odtis v lesu – manjši je bil pri gostejših vrstah lesa.«

1000011539

(FOTO: Luka Krže)

Učenci so poleg tega spoznavali tudi lesne škodljivce, kot so lubadar, hišni kozliček in veliki hrastov kozliček, ter lesne gobe, med katerimi so spoznali pisano ploskocevko in bukovo gobo. Delavnica je bila interaktivna in je mladim omogočila vpogled v kompleksnost lesa ter pomen njegove zaščite.

20241017_100731

(FOTO: Luka Krže)

Oddelek za zootehniko je osnovnošolcem predstavil varstveno genetiko avtohtonih vrst postrvi, ki živijo v slovenskih rekah. Na interaktiven način so udeleženci spoznali, zakaj je ohranjanje teh vrst ključno za naše vodne ekosisteme ter kako pomembno je varovati naravno dediščino.

Na delavnici Oddelka za živilstvo so učenci odkrivali pomen beljakovin v prehrani ter spoznali spirulino kot alternativni vir beljakovin. Ogledali so si postopek žetve spiruline v bioreaktorju in izvedeli, kako poteka priprava novega inokuluma. Na koncu delavnice so poskusili posebne brownije – nekateri so vsebovali spirulino, drugi pa ne, in udeleženci so poskušali ugotoviti razliko.

1000011538

(FOTO: Luka Krže)

Biotehniški dnevi so osnovnošolcem omogočili poglobljeno in zanimivo spoznavanje znanosti ter narave. Vzdušje je bilo sproščeno, interaktivno in polno novih odkritij.