Študenti Biotehniške fakultete v okviru terenskega dela obiskujejo uspešna farmacevtska podjetja (npr. Lek in Novartis), kjer pridobivajo dragocena znanja, povezana z razvojem molekularno-genetskih diagnostičnih metod in biokemijskega inženirstva. Prav tako se pod mentorstvom strokovnjakov iz industrije vključujejo v projekte in opravljajo zaključna dela, kar jim omogoča zgodnje mreženje in gradnjo poklicne poti že tekom študija.

Fakulteta nenehno nadgrajuje svoje študijske programe, da bi se odzvala na potrebe industrije in trga dela. V programu Biotehnologija so bili tako uvedeni novi izbirni predmeti, kot so bakteriofagi, molekulski mehanizmi staranja ter industrijsko biokemijsko inženirstvo, s čimer študenti pridobivajo ključne kompetence za vstop v farmacevtsko in biotehnološko industrijo. 

Posebej izpostavljamo nov izbirni predmet na študiju Biotehnologija  - Razvoj molekularnih genetskih diagnostičnih metod. Razvili smo ga na pobudo študentov, ki so si želeli več medicinskih vsebin in ga izvajamo v sodelovanju z UKC, KIGM, Klinični inštitut za genomsko medicino. Magistrski študijski program Molekulska in funkcionalna biologija smo dopolnili s še več praktičnega dela v laboratorijih, kar omogoča našim magistrantom uspešen prehod v industrijo.

Leta 2024 je UL BF v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteto za farmacijo, Medicinsko fakulteto ter Nacionalnim inštitutom za biologijo pripravila predlog novega interdisciplinarnega magistrskega programa Bioinformatika. Program, ki je trenutno v obravnavi na NAKVIS, bo ponujal inovativno povezavo med biološkimi in digitalnimi znanji. Strokovnjaki s tovrstnim profilom bodo pomemben člen v akademskih, raziskovalnih, zdravstvenih ter biotehnoloških in farmacevtskih podjetjih.

Na Oddelku za zootehniko bioinformatika že dolgo igra ključno vlogo pri raziskavah genomskih tehnologij. Z uporabo teh tehnologij identificiramo genske biooznačevalce, ki vplivajo na lastnosti in zdravje rejnih živali, ter raziskujemo genetske dejavnike, ki vplivajo na bolezni in fenotipe pri modelnih organizmih. Raziskave vključujejo tudi nemodelne organizme, kar zahteva kompleksne bioinformacijske analize. Študentje sodelujejo pri teh raziskavah, kjer pridobivajo praktične izkušnje z analizo podatkov, uporabo bioinformacijskih orodij in interpretacijo rezultatov, kar je pomembno za njihovo karierno pot.

Letošnji Biotehnološki vrh je namenjem predvsem raziskovalcem in študentom, ki jih zanima biotehnologija, farmacija, veterina, medicina, proizvodnja hrane, genetika, biologija, mikrobiologija, računalništvo in sorodne vede. Potekal bo 16. oktobra na Nacionalnem inštitutu za biologijo (Večna pot 121, Ljubljana).

BIOTEHN.VRHpng