Univerza v Ljubljani (UL) je bila pod koordinatorstvom Biotehniške fakultete UL uspešna s prijavo na evropski razpis programa za raziskave in inovacije HORIZON. Pridobila je 2,5 milijona evrov evropskih sredstev za vzpostavitev novega interdisciplinarnega Centra za metabolomiko s pomočjo tujega odličnega raziskovalca, ki ga bo UL na novo zaposlila.  Era Chair, ki bo omogočil razvoj perspektivnega interdisciplinarnega raziskovalnega področja in okrepil raziskovalno odličnost in pomembno vlogo UL in Slovenije v Evropskem raziskovalnem prostoru.

EraChair930-680

 

Projekt UL, Chair of Metabolomic in food and nutrition (akronim FOODOMICS), ki je bil prijavljen na razpis HORIZON-WIDERA-2023- TALENTS, je 24. junija Evropska komisija povabila k pripravi pogodbe. Projekt FOODOMICS so pripravili sodelavci Biotehniške fakultete, Fakultete za matematiko in fiziko ter Medicinske fakultete UL. Pripravo vloge je koordinirala prof. dr. Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete UL. Vodja ERA Chair (Era Chair holder) je mednarodno uveljavljena strokovnjakinja prof. dr. Urška Vrhovšek, vodja enote za metabolomiko na  Fondacione Edmund Mach v Trentu, Italija.

ulrih

prof. dr. Nataša Poklar Ulrih

Temeljno poslanstvo projekta Foodomics je pospešitev razvoja interdisciplinarnega področja metabolomike na UL, povezovanje deležnikov s tega področja v okviru Republike Slovenije in krepitev mednarodnega sodelovanja z odličnimi raziskovalnimi skupinami v Evropi in širše.