Na Univerzi v Ljubljani (UL) se je začela druga mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti v Sloveniji, osredotočena na podnebno krizo in ekstremne vremenske dogodke. Dogodek je priložnost za soočenje znanosti z javnostjo in iskanje skupnega razumevanja, kako ukrepati ob podnebnih spremembah. Dvodnevna konferenca, ki se odvija na rektoratu UL, združuje domače in tuje strokovnjake s področja raziskovanja in prakse komuniciranja znanosti.

Biotehniška fakulteta UL je ena od ključnih institucij, ki prispeva svoje strokovno znanje na področju podnebnih sprememb in njihovih učinkov na okolje. Meteorologinja Tjaša Pogačar z Biotehniške fakultete bo v okviru konference predstavila svoje raziskave o naraščajočem tveganju vročinskega stresa, ki je pomemben dejavnik v kontekstu spreminjajočega se podnebja. Njeno delo ponuja dragocen vpogled v vpliv podnebnih sprememb na našo družbo in okolje ter prispeva k boljšemu razumevanju potrebnih ukrepov za prilagoditev.

Prorektorica UL Ksenija Vidmar Horvat je v uvodnem nagovoru poudarila, da je konferenca priložnost za dialog med znanostjo in javnostjo ter iskanje konsenza o potrebnih ukrepih. "Podnebne spremembe so z nami, lahko postanejo naša nova normalnost. To pa ne pomeni, da jih moramo sprejeti," je dejala.

Univerza-v-Ljubljani

 

Predsednik organizacijskega odbora konference Dejan Jontes je izpostavil, da je to ena prvih konferenc v Sloveniji, ki je namenjena tako raziskovanju kot tudi poročanju o ekstremnih vremenskih dogodkih. Konferenca ponuja priložnost za izmenjavo znanja med raziskovalci in novinarji, ki igrajo ključno vlogo pri obveščanju javnosti.

Rektor UL Gregor Majdič je med drugim poudaril, da znanost mora biti dostopna in koristna širši družbi, kar je tudi cilj Biotehniške fakultete, ki s svojimi raziskavami in strokovnjaki aktivno prispeva k ozaveščanju o podnebnih spremembah in nujnosti ukrepanja.

Konferenco organizira Univerza v Ljubljani v sodelovanju s spletnim medijem Alternator in Muzeji in galerijami mesta Ljubljana, pri čemer Biotehniška fakulteta s svojim sodelovanjem pomembno prispeva k ozaveščanju javnosti in prenosu znanja o ključnih okoljskih izzivih.