Opis znanstvenega dela nagrajenke Anje Neže Šmid iz Biotehniške fakultete:

Študentka Anja Neža Šmid je prejela pohvalo doktorja Uroša Seljaka za delo z naslovom Effects of Oral Iron Supplementation on Blood Iron Status in Athletes: A Systematic Review, Meta‑Analysis and Meta‑Regression of Randomized Controlled Trials. Mentorica pohvaljenke je prof. dr. Petra Golja.

seljakove

(FOTO: Bor Slana /STA)

Anja Neža Šmid se je v raziskovalnem delu osredotočila na pomanjkanje železa pri športnicah in športnikih. Zaradi napora športnega treninga, je zanje ključno, da zaloge železa vzdržujejo z vsakodnevno prehrano. Posledično velikokrat posežejo po prehranskih dopolnilih, soglasje glede uporabe in predvsem učinkovitosti v stroki še ni doseženo.

Z natančno primerjavo značilnosti in rezultatov posameznih študij je avtorica raziskovala, v kolikšni meri uporaba prehranskih dopolnil z železom vpliva na parametre železa v krvi ter na telesno zmogljivost pri zdravih odraslih športnikih. Pri tem je skušala izpostaviti čim več spremenljivk, ki bi lahko vplivale na rezultate posameznih študij.

Ugotovitve so pomembne na mednarodni ravni, saj ponujajo dragocene smernice zdravnikom, kliničnim športnim dietetikom in športnikom po vsem svetu pri oblikovanju ustreznih strategij za obvladovanje pomanjkanja železa, izboljšanja zdravja in telesne zmogljivosti, na katere vpliva pomanjkanje železa.

BOR_5782

(FOTO: Bor Slana /STA)

Opis znanstvenega dela nagrajenca Valentina Vogrinčiča iz Biotehniške fakultete:

Valentin Vogrinčič je prejel pohvalo doktorja Uroša Seljaka za delo z naslovom Phytosulfokine alpha enhances regeneration of transformed and untransformed protoplasts of Brassica oleracea. Mentorica pohvaljenca je izr. prof. Jana Murovec.

Naraščanje števila prebivalstva ob hkratnem zmanjševanju obdelovalnih površin namenjenih pridelavi hrane in krme narekuje vse večje potrebe po novih, izboljšanih sortah kmetijskih rastlin prilagojenih na spreminjajoče agro-klimatske razmere.

Valentin Vogrinčič je s svojim raziskovanjem pomembno prispeval k razumevanju mehanizmov rastlinske regeneracije iz protoplastov in potencialne uporabe PSK- α v rastlinski biotehnologiji. S svojimi spodbujevalnimi lastnostmi PSK-α poveča uspešnost regeneracije rastlin iz protoplastov, kar lahko v prihodnosti spodbudi razvoj metod preurejanja genomov rastlin s pomočjo vnosa RNP kompleksov v protoplaste.

Raziskava večplastno vzpostavlja nova izhodišča za nadaljnje raziskovanje v mednarodnem prostoru.

Celoten članek je na voljo tukaj