ICSB2024_GroupPhoto.JPG

Prvi dan konference je bil najprej posvečen predstavitvi napredka dela pri mednarodnem projektu DarCo – The vertical dimension of conservation, kjer je BF ena od 13 partnerjev projekta, ki je financiran preko mehanizma EU Biodiversa+. V otvoritveni slovesnosti konference je bil predstavljen tudi projekt SubBioMon – Developing and testing approaches to monitor subterranean biodiversity in karst, ki ga koordiniramo na BF in je prav tako financiran preko mehanizma EU Biodiversa+. Preko predstavitev rezultatov raziskav in aktivnosti pa sta bila na konferenci predstavljena tudi projekta, sofinancirana preko EU Life finančnega programa: LIFE NarcIS - Naravovarstveni informacijski sistem (LIFE19 GIE/SI/000161) in LIFE IP NATURA.SI (LIFE 17IPE/SI/000011). Cilji projektov naslavljajo izboljšanje poznavanja diverzitete podzemnih organizmov in boljšega varovanja ter monitoringa stanja podzemnih ekosistemov. Ti namreč omogočajo preživetje številnim endemičnim organizmom, ki predstavljajo neprecenljiv del naše nacionalne in svetovne naravne dediščine. Kljub njihovi pomembnosti so ti ekosistemi pogosto spregledani pri načrtovanju varovanja in spremljanja njihovega stanja, tudi zaradi pomanjkanja znanja in metod, s katerimi bi jih učinkovito spremljali.

ICSB2024_BestStudentPresentations.jpgICSB2024_AKosLecture_PHEsterPremate.jpgICSB2024_HRecknagelLecture_PHEsterPremate.jpg

Svoje raziskave so predstavili raziskovalci Skupine za speleobiologijo Hans Recknagel (vabljeno plenarno predavanje), Valerija Zakšek, Maja Zagmajster, Teo Delić, Behare Rexhepi, Anja Pekolj ter Skupine za funkcionalno morfologijo živali in razvojno biologijo, Tajda Gredar, in doktorski študentje Anja Kos, Ester Premate, Grega Benko ter tudi magistrska študentka  Dora Kermek, ki je delo opravljala preko programa Erasmus+. Kakovost raziskav in predstavitev so prepoznali tudi v strokovni žiriji, ki je izbirala najboljše študentske predstavitve. Tako je razglasila prispevek Anje Kos “Disentangling the diversity of the cave centipede Lithobius stygius species complex (Chilopoda: Lithobiomorpha: Lithobiidae)” za najboljšo študentsko predstavitev, ter prispevek Ester Premate “Life-history traits in Niphargus balcanicus: new observational data from hatching to two years of age” za najboljši študentski plakat.

ICSB2024_EPrematePoster.JPGICSB2024_LifeNarcis_APekoljPoster_PHAnjaKos.jpg

Več o 26. Mednarodni konferenci o podzemni biologiji si lahko preberete na povezavi.

 

Avtorji fotografij: Ester Premate, Anja Kos