Študenti magistrskega programa Lesarstvo so v času 15.9.2024 – 21.9.2024 obiskali tehniško univerzo v nemškem mestu Clausthal-Zellerfeld (TU Clausthal), kjer je potekala že 5. nemško-poletna šola »Vmesne faze na lignoceluloznih materialih«. Dolgoletno sodelovanje univerz se je izkazalo v odlično pripravljenem programu s strani gostitelja na TU Clausthal, Dr. Leifa Steuernagla in njegove ekipe.

Na pot, dolgo več kot 1000 km, je skupina študentov - Primož Zore, Enej Lipovec Zupanc, Matič Jančar, Anže Zajc, Matevž Vrhovec - v spremstvu prof. dr. Marka Petriča in prof. dr. Sergeja Medveda, krenila v zgodnjih nedeljskih urah in prispela do nastanitve v večernih urah. Jutra so se začela s skupnim zajtrkom vseh sodelujočih na poletni šoli, ki je bila odlična priložnost za sproščen pogovor in izmenjavo mnenj. Prvi dan so študentje (pet iz Slovenije in štirje iz Nemčije) poslušali predavanja slovenskih in nemških predavateljev na temo rabe plastičnih materialov, lesno-plastičnih kompozitnih materialov in tehnologije lepljenja. Na podlagi predavanih tematik so študenti pričeli s snovanjem lignocelulozno-plastičnih frizbijev, ki so jih ob pomoči osebja TU Clausthal v njihovih odlično opremljenih laboratorijih tudi izdelali. Skupaj z nemškimi so naši študentje združili znanja s področij lesarstva polimernih materialov ter to skupaj povezali v sestavljeno celoto - frizbi. V tako kratkem času je bil za študente kar velik izziv izpeljati zadevo do konca, a jim je odlično uspelo. Teden se je zaključil s tekmovanjem v metu frizbija. Vse tri skupine so se pomerile med seboj, vsaka s svojim paradnim konjem in na koncu je seveda zmagala najboljša, a pravi zmagovalci so bili vsi. Na koncu so študentje svoje delo izvrstno predstavili na zaključni prireditvi.

Organizator je poskrbel, da so si udeleženci poletne šole ogledali znamenitosti kraja, saj so obiskali muzej rudarstva, delček rudnika in rudarsko jezero v nacionalnem parku Harz, ki je v času rudarstva ključno pripomoglo k delovanju rudnika, kot vir potrebne vode in energije. Prav tako so obiskali vsakotedensko tradicionalno lokalno tržnico, na kateri so tudi poskusili nekaj lokalnih dobrot.

V tem tednu so se študenti veliko naučili, dokazali, da lahko izpeljejo zahteven projekt znotraj interdisciplinarnih in hkrati internacionalnih skupin. Teden je šel hitro naokoli in sledilo je slovo ter pot v domače kraje z željo po premagovanju novih izzivov, ki jih čakajo na njihovi življenjski poti.

 

Poletna šola TU Clausthal

Udeleženci poletne šole na ekskurziji v muzeju rudarstva. (Foto: L. Steuernagel)

 

IMG_5595

Brez predavanj tudi na poletni šoli ne gre. (Foto: S. Medved)

 

IMG_5611

Dober načrt je osnova! (Foto: S. Medved)

 

IMG_0310

Frizbi je že v izdelavi. (Foto: S. Medved)

 

IMG_0487

Brez težav seveda ni šlo, bo treba narediti še enkrat. (Foto: S. Medved)

 

1727084708577

Preskus frizbija. Ali bo dovolj daleč poletel? (Foto: M. Petrič)

 

1727084972580

Ponosni dobitniki priznanj o uspešno zaključeni poletni šoli. (Foto: S. Medved)