Republika Slovenija se je preko SRIP Krožno gospodarstvo in Univerze v Ljubljani tudi v letu 2024 pridružila mednarodnemu študentskemu natečaju The Bio-based Innovation Student Challenge Europe BISC-E, ki se odvija pod okriljem Bio-based Industries Consortium BIC.


V petek, 6.9.2024, je potekalo mednarodno tekmovanje študentskih inovaciji, na katerem je sodelovala tudi ekipa EVAPOTRICITY, ki jo sestavljajo študentje MSc študija Oddelka za lesarstvo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani: Maks Brus, Vid Rozman in Matic Jančar. V konkurenci 17. držav so predstavili inovacijo z naslovom DEVELOPMENT OF A BIO-BASED MATERIAL FOR THE PRODUCTION OF DRINKING WATER USING EVAPORATION TECHNOLOGY, ki so jo razvili pod mentorstvom prof. dr. Primoža Ovna in izr. prof. dr. Ide Poljanšek

slika1

Ekipa Evapotricity (z leve proti desni: Maks Brus, Vid Rozman, Matic Jančar) prejema čestitke Nine Meglič (ŠGZ) za zmago na državnem tekmovanju BISC-E (Foto: P. Oven). 

Za izvirno rešitev in odlično predstavitev je bila ekipa Evapotricity nagrajena z uvrstitvijo na zaključni dogodek BISC-E, ki bo 27.9.2024 v Bruslju. Maks Brus, Vid Rozman in Matic Jančar (Evapotricity) se bodo v konkurenci še štirih najboljših študentskih ekip, ki prihajajo iz Francije, Latvije, Nizozemske in Belgije, potegovali za zmago na letošnjem študentskem natečaju BISC-E. 

Na zaključnem tekmovanje bo strokovna komisija BIC izbrala tri najboljše projekte/ekipe, ki bodo deležne podpore pri komercializaciji izdelka, finančne nagrade in članstva v BIC.