IMG_20240826_171611.jpg

V soboto, 24. avgusta, na prvi dan je potekala uradna otvoritev. Slovesnosti se je udeležila tudi prof. dr. Marina Pintar, dekanja Biotehniške fakultete UL, ki je obiskala in se z gosti družila tudi na stojnici Biotehniške fakultete UL. Med drugim sta nas na stojnici obiskali tudi ga. Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ga. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Več informacij in utrinkov prvega dne sejma najdete tukaj.

4P9A6705.JPG4P9A6765.JPG

Nedelja, 25. avgusta, drugi dan sejma, je bila v znamenju velikega obiska in zanimanja predvsem mladih za naravo in živali. Osrednji dogodek drugega dne sejma AGRA je bila Revija slovenskih avtohtonih pasem s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj rejcem omenjenih pasem, v organizaciji Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete UL in priznane rejske organizacije. Več informacij in utrinkov drugega dne sejma najdete tukaj.

Stojnica BF.jpg2.jpg

V ponedeljek, 26. avgusta, na tretji dan sejma, je med drugim potekalo ocenjevanje razstavljene goveje živine s strokovnim komentarjem in podelitev priznanj, v sodelovanju s strokovnimi službami in rejskimi organizacijami. Pri predstavitvah živali so s strokovnimi komentarji sodelovali tudi strokovnjaki iz Oddelka za zootehniko. Pedagoško raziskovalni center Logatec je prejel pokal (priznanje) kot vzrejališče za limuzin in šarole pasmo. Potekal je tudi Zelenjadarski posvet, na katerem so bile predstavljene nizozemske novosti s področja pridelave zelenjave, v ospredju pa je bila okrogla miza z naslovom: "Soustvarjanje vizije slovenskega zelenjadarstva po letu 2027", ki so jo sooblikovali tudi predstavniki Biotehniške fakultete UL, na katerem je sodelovala izr. prof. dr. Ana Slatnar iz Oddelka za agronomijo BF UL. Več informacij in utrinkov tretjega dne sejma najdete tukaj.

Poldelitev, pokal PRC Logatec, M Voljc.jpgOkrogla miza Zelenjadarski.jpg

Torek, 27. avgust, četrti dan sejma AGRA 2024 je bil v znamenju dogodka, ki ga je organizirala Biotehniška fakulteta UL z naslovom “Inovativni projekti Biotehniške fakultete UL za prenos v trajnostno družbo", na katerem so bili predstavljeni izbrani projekti, ki trenutno potekajo na BF UL. Na dogodku so med drugim sodelovali prof. dr. Franci Štampar z Oddelka za agronomijo BF ULznan. svet. dr. Bojana Bogovič Matijašič, doc. dr. Alenka Levart, Luka Irenej Pečan in Ema Luna Karara Geršak z Oddelka za zootehniko BF UL ter študenti živilstva in prehrane pod mentorstvom doc. dr. Evgena Benedika z Oddelka za živilstvo BF UL. Med drugim je potekal tudi posvet Smernice za prilagoditev pridelave grozdja in vina podnebnim spremembam in zahtevam trgana katerem sta sodelovala tudi prof. dr. Denis Rusjan z Oddelka za agronomijo BF UL in prof. dr. Tatjana Košmerl z Oddelka za živilstvo BF UL.Več informacij in utrinkov četrtega dne sejma najdete tukaj.

IMG_20240827_100543.jpgIMG_20240827_101031.jpgIMG_20240827_111016.jpg

Sreda, 28. avgust, peti dan sejma AGRA 2024, je bil med drugim v znamenju dneva slovenskih zadružnikov, dan prašičerejcev, rejcev drobnice in dan kmetijsko-živilskega šolstva. Tudi na stojnici Biotehniške fakultete UL je bilo ves dan pestro dogajanje: začelo se je s sestankom partnerjev projekta "EENOVA – energy efficiecy in regional food value chains", ki so se ga udeležila 3 podjetja iz verige vrednosti mlekarske industrije in IRI UL. Sestanek je vodila Ema Luna Karara Geršak iz Oddelka za zootehniko BF UL. Tekom dneva nas je obiskalo tudi kar nekaj zaposlenih, bivših zaposlenih, študentov in alumnov BF UL. Več informacij in utrinkov petega dne sejma najdete tukaj.

20240828_112511.jpg20240827_135143.jpgIMG_20240828_151635.jpg

Letošnji sejem AGRA se je končal v četrtek, 29. avgusta 2024.

Na stojnici Biotehniške fakultete UL so fakulteto predstavljali: Alenka Slekovec, Urška Kovačič, izr. prof. dr. Vida Rezar in asist. dr. Jure Mravlje (zaposleni na BF UL) in študenta Marko Cerkovnik ter Lucija Konda.

Avtorji novic in fotografij: izr. prof. dr. Vida Rezar, asist. dr. Jure Mravlje in Kaja Krajnc.