V okviru projekta ULTRA@AGRIFOOD,  je za prijavo odprt tretji pilotni program vseživljenjskega učenja v obliki mikrodokazil, ki krepi kompetence posameznikov za učinkovito vključevanje in so-oblikovanje trajnostnega in odpornega sistema preskrbe s hrano.

 

Kot je razvidno iz naslova “Trajnostni prehranski sistemi: ekonomski in družboslovni temelji”, program daje poglobljen in strukturiran uvid v dinamično družbeno in gospodarsko okolje, v katerem deluje sistem preskrbe s hrano. Ta se pred našimi očmi korenito in nepovratno spreminja kot posledica različnih dejavnikov. Med njimi so taki, ki segajo daleč onkraj sistema preskrbe s hrano (npr. podnebne spremembe, pandemija COVID, geopolitični pretresi in konflikti), kot tudi tisti, ki neposredno zadevajo delovanje gospodarskih subjektov v verigi preskrbe s hrano (npr. skokovit tehnološki razvoj, vključno z vse zmogljivejšo informacijsko podprtostjo poslovnih procesov, odnosi med akterji vzdolž agroživilske verige). H kompleksnosti situacije v smislu usmerjanja razvoja prehranskega sistema prispeva dejstvo, da s svojimi proizvodnimi in potrošnimi odločitvami lahko delujemo v smeri nadalnjega zaostrovanja, ali pa omilitve globalne podnebne in biodiverzitetne krize.

Noben od zgoraj naštetih dejavnikov ne deluje v družbeni praznini. Zato je za vse, ki s svojim delovanjem so-oblikujemo sistem preskrbe s hrano pomembno, da razumemo širši družbeni kontekst, v katerem le-ta deluje. V prvem delu programa se bomo zato posvetili vprašanjem trajnostne preskrbe in potrošnje hrane iz družboslovne perspektive na različnih ravneh – od ravnanja posameznika, do gospodarskih subjektov, do družbe v celoti.

V drugem delu programa se bomo posvetili izzivom trajnostnega organiziranja poslovnih modelov vzdolž verige preskrbe s hrano. Pri tem bomo imeli v mislih vse razsežnosti trajnostnega poslovanja gospodarskih subjektov, ki mora biti hkrati ekonomsko učinkovito, vključujoče in okolju prijazno. Na praktičnih primerih bomo spoznali pomen trajnostnih inovacij na različnih ravneh verige preskrbe s hrano, Spoznali bomo načela krožnega gospodarstva in regenerativne ekonomije ter ju umestili v kontekst sistema preskrbe s hrano. Na primerih po izbiri udeležencev bomo izdelali idejne zasnove izboljšav konkretnih poslovnih modelov in poslovnega okolja v smeri krepitve trajnosti.

 

Izobraževalni program je plod sodelovanja strokovnjakov treh fakultet Univerze v Ljubljani: Fakultete za družbene vede, Ekonomske fakultete in Biotehniške. Enako velja tudi za izvedbo programa, v Kateri bodo poleg sodelavcev naštetih treh fakultet sodelovali tudi zunanji strokovnjaki.

Program bo potekal od 10. 9. do 19. 11. 2024. Pedagoški proces (predavanja, delo v skupinah, mentorirano seminarsko delo) bo potekal v popoldansko-večernih terminih in se bo odvijal hibridno (v živo in po spletu). Srečanja v živo bodo organizirana na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana), spletna interakcija pa bo potekala na platformi MS Teams. Udeleženci se bodo s potekom programa podrobneje seznanili na uvodnem srečanju, ki bo potekalo predvidoma 10. septembra na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Po uspešnem zaključku programa udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenem usposabljanju katerega ocenjeni obseg znaša 4 ECTS.

Udeleženci potrebujejo najmanj končano srednješolsko izobrazbo in delovno znanje angleškega jezika (za morebitno uporabo tuje literature pri izobraževanju).

Zainteresirane kandidate vabimo, da najpozneje do 27. 8. 2024 izpolnijo prijavni obrazec  in si tako zagotovijo udeležbo v izobraževalnem programu, ki zaokrožuje sklop mikrodokazil za krepitev kompetenc za trajnostne prehranske sisteme.

Število udeležencev je omejeno na 30 in sistem bo avtomatsko zaključil sprejemanje prijav, ko bo omenjeno število udeležencev doseženo.

 

Prijavni obrazec je na voljo tudi prek kode QR:

QR.png

Kontakt za dodatne informacije in vprašanja:

, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

 

Informativna brošura

Predavatelji MD3.png

Splošni pogoji in politike zasebnosti

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU

logo1.JPG