1.jpg
(Foto: A. Pšeničnik)

V petih dnevih intenzivnih priprav smo izvedli preko 30 šolskih ur pouka tako iz biologije, fizike, kemije in matematike, ki ga je izvedlo 9 različnih mentorjev in mentoric iz Biotehniške fakultete UL, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, Fakultete za matematiko in fiziko UL Pedagoške fakultete UL in Instituta Jožef Stefan.

2.jpg3.jpg
(Foto: A. Pšeničnik)

Del priprav je znova potekal tudi na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete UL. Učenci in učenke so v sklopu prvega dela priprav s področja biologije skupaj z asist. Ano Pšeničnik (Skupina za biološko izobraževanje) utrjevali in nadgrajevali svoje znanje s področja organiziranosti in delovanja živih organizmov ter ekologije. Asist. dr. Jure Mravlje (Katedra za botaniko in fiziologijo rastlin) pa je pokrival vsebine s področja biokemije, molekularne biologije in biologije celice ter fiziologije rastlin in živali.

4.jpg
(Foto: J. Šuntajs)

Po koncu priprav je 26. junija sledil izbirni test iz vseh 3 tekmovalnih področij (biologija, fizika in kemija) na osnovi katerega smo izbrali 16 najuspešnejših učencev in učenk, ki se bodo udeležili drugega sklopa priprav, ki bo potekal v avgustu v CŠOD Črmošnjice. Tam bo znova sledil intenziven teden priprav, kjer bodo znova nadgrajevali svoja znanja z vseh treh področij. Biološki del bosta na drugem tednu priprav vodila izr. prof. dr. Iztok Tomažič (Skupina za biološko izobraževanje) in doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin (Katedra za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov).

5.jpg6.jpg
(Foto: J. Šuntajs)

Učencem in učenkam želimo še veliko uspehov in usvojenega znanja v nadaljnjih sklopih priprav. Letošnja svetovna olimpijada bo potekala decembra 2024 v Romuniji.

Več o sodelovanju Slovenije na Svetovni mladinski naravoslovni olimpijadi si lahko preberete na povezavi.