Rezultati študije so presenetljivi predvsem s stališča, da so notranji, in ne zunanji, dejavniki tisti, ki določajo, katere vire ogljika kvasovke lahko izrabljajo. Poleg tega raziskovalci niso našli dokazov, da bi bila metabolna vsestranskost na eni strani povezana z izgubo drugih lastnosti (npr. počasnejša rast) na drugi strani. Z drugimi besedami, določene kvasovke so mojstri-vseh-mojstrov.

Sodelovanje raziskovalke doc. dr. Neže Čadež s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil, Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete UL s Chrisom T. Hittingerjem, profesorjem genetike z Univerze Wisconsin-Madison, poteka že vse od leta 2018, ko sta skupini z orodji genomike začeli skupaj odkrivati posebnosti limonasto oblikovanih kvasovk rodu Hanseniaspora, katere predstavnike zbirajo in shranjujejo v Zbirki industrijskih mikroorganizmov (IC ZIM) že desetletja. Te raziskave je nato podprla še ARIS s financiranjem projekta J4-4552, v katerem preučujejo vpliv podnebnih sprememb na prilagoditev vinskih kvasovk tega rodu. Kot je razložila Neža Čadež: »Ravno kvasovke rodu Hanseniaspora imajo genetske lastnosti parazitskih mikroorganizmov, saj so tekom evolucije izgubile tretjino genov, predvsem genov nadzora celičnega cikla in metabolizma, in kljub temu gre za prostoživeče mikroorganizme. Ravno vinogradi so določenim vrstam omogočili vsesplošno razširjenost, kljub temu pa večino vrst rodu le redko izoliramo iz naravnih okolij«.

Na drugi strani predstavlja raziskava temelje za razvoj biotehnologije kvasovk, ali kot je študijo ovrednotil prof. dr. Uroš Petrovič, s Katedre za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov, Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete UL»Kvasovke, ki so jim dokazali, da so mojstrice-vseh-mojstrov, lahko sedaj glede na njihove metabolne vrline  izberemo za izhodiščne celične tovarne. Z vzpostavitvijo zanje prilagojenih na CRISPR-Cas temelječih orodjih bomo lahko prilagajali njihov genom oziroma epigenom izbranim biotehnološkim procesom.«

Picture1.png
Foto: Vegetativne celice, spore in kolonije novo opisanih vrst kvasovk Zbirke industrijskih mikroorganizmov (IC ZIM). Z leve proti desni sledijo: Clavispora santaluciae, Nakazawaea molendinolei, Hanseniaspora gamundiae, Ogataea kolombanensis, Ogataea histrianica, Brettanomyces acidodurans (kolonije), Candida adriatica in Kurashia mediteranea. (N. Čadež)
 

Raziskavo je delno podprla ARIS (številke projektov P4-0116, J4-4552 in MRIC-IC ZIM).

Znanstveni članek je dostopen na povezavi