Dairy_.jpg

Glavnina raziskovalcev z Biotehniške fakultete je z Inštituta za mlekarstvo in probiotike, sodelujeta tudi raziskovalca s Katedre za agrarno ekonomiko, politiko in pravo, vsi z Oddelka za zootehniko. Glavni pričakovani učinki in rezultati so: zemljevid krožne vrednostne verige z upoštevanjem načinov predelave stranskih proizvodov in ponovne uporabe, čezmejna skupina zainteresiranih strani, ki bo oživila skupni inovacijski prostor za krožno dobavno verigo, skupni program krepitve zmogljivosti za izvajalce, priročnik za ravnanje podjetij s stranskimi proizvodi, študija tehnične in ekonomske izvedljivosti ponovljivih rešitev za krožno valorizacijo sirotke in ovrednotenje življenjskega cikla izdelkov (predvidoma beljakovinsko obogateni mlečni izdelki).

Več o projektu si lahko preberete na naslednjih povezavah:

https://www.ita-slo.eu/sl/dairy

https://www.ita-slo.eu/it/dairy

https://www.bf.uni-lj.si/sl/raziskave/raziskovalni-projekti/2024060513302325/shared-circular-bioeconomy-approaches-for-the-valorisation-of-dairy-byproducts