Izvajamo različne mikrobiološke preiskave mleka in mlečnih izdelkov. Ugotavljamo prisotnost patogenih mikroorganizmov, tehnološko pomembnih mikroorganizmov (starterske bakterije, kvarljivci), somatskih celic, zaviralnih snovi. Uporabljamo tako klasične metode, kot tudi sodobne mikrobiološke metode (PCR).
Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).
Akreditirane metode so označene z *.
Za aktualne podatke o dejavnosti iz fleksibilnega obsega akreditacije klikni TUKAJ.
Vas zanima več? Pošljite .
MIKROBIOLOŠKE ANALIZE | ||
---|---|---|
Skupina mikroorganizmov | Parameter | Metoda |
Skupno število mikroorganizmov | Pretočna citometrija (BactoScan)*
Štetje na ploščah* | SOP LML 7.2.09 verzija 11 (interna metoda) EN ISO 4833-1:2013 |
Patogeni mikroorganizmi | Enterobakterije* Listeria monocytogenes* Salmonella sp. Stafilokoki Sulfit reducirajoči klostridiji Plinotvorni klostridiji Clostridium perfringens Escherichia coli Bacillus cereus | ISO 21528-2:2017 ISO 11290-1:2017 SOP LML 7.2.44 SOP LML 7.2.53 SOP LML 7.2.52 SOP LML 7.2.72 SOP LML 7.2.51 SOP LML 7.2.47 SOP LML 7.2.50 |
Tehnološko pomembni | Mlečnokislinske bakterije*
Laktokoki Laktobacili Leuconostoc Termofilni streptokoki Propionibakterije Plesni in kvasovke Sporotvorni mikroorganizmi Lipoliti Proteoliti Heterofermentativne bakterije Bakteriofagi Karakterizacija mikroorganizmov | SOP LML 7.2.63 verzija 4 (interna metoda) SOP LML 7.2.63 SOP LML 7.2.37 SOP LML 7.2.60 SOP LML 7.2.41 Interna metoda SOP LML 7.2.48 SOP LML 7.2.62 SOP LML 7.2.56 SOP LML 7.2.46 SOP LML 7.2.65 Po dogovoru Po dogovoru |
Probiotični mikroorganizmi
| Ugotavljanje števila:
Enterococcus* Streptococcus thermophilus*
Preverjanje prisotnosti vrste s PCR*
Ugotavljanje varnosti Analiza funkcionalnih |
ISO 29981 / IDF 220:2010 IDF 192:2006 SOP LML 7.2.37 verzija 10 (interna metoda) verzija 5 (interna metoda) verzija 5 (interna metoda) SOP LML 7.2.42 verzija 5 (interna metoda) Po dogovoru Po dogovoru
|