Odprt vpis v program izobraževanja in usposabljanja
Izgube hrane in odpadna hrana: vzroki za nastanek in možnosti za zmanjšanje (Hrana ni odpadek)
Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani razpisujemo nov program za strokovno izobraževanje in usposabljanje kadrov, ki omogoča pridobitev potrdila o mikrodokazilu UL. Program v pilotnem študijskem letu 2024/25 poteka v okviru projekta NOO ULTRA in je za udeležence brezplačen.
Namen izobraževanja je strokovna nadgradnja znanja s področja preprečevanja izgub in odpadne hrane za vse zaposlene v verigi preskrbe s hrano. Udeleženci bodo osvojili ali osvežili temeljne pojme in definicije s področja odpadne hrane ter se seznanili z aktualno zakonodajo in primeri dobrih praks z vidika krožnega gospodarstva. Obravnavani bodo vzroki za nastanek odpadne hrane ter tehnološki, mikrobiološki in senzorični pristopi za njihovo zmanjšanja na različnih ravneh verige preskrbe s hrano. Poudarki vsebine predavanj bodo prilagojeni znanju in zanimanju udeležencev.
Opis vsebine mikrodokazila
MODUL 1: Temeljni pojmi in definicije ter vzroki nastanka, možnosti preprečevanja in ponovne uporabe
1. Temeljni pojmi in definicije s področja izgub in odpadne hrane.
2. Nastanek odpadne hrane - zakaj, kje, kdaj, kako in načini merjenja.
3. Preprečevanje nastajanja izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.
4. Ključni deležniki v Sloveniji.
5. Tehnološke možnosti za zmanjševanje izgub in izkoriščanje presežkov.
6. Senzorična analiza za oceno uporabnosti živil in rokov trajanja.
7. Odnos potrošnikov do zavržene hrane, vrednote in dejansko vedenje.
8. Kultura prehranjevanja in pravilno ravnanje s hrano ter preprečevanje nastajanja odpadne hrane v domačem gospodinjstvu.
9. Načrtovanje prehrane kot način preprečevanja odpadne hrane na nivoju potrošnika s hkratnim zagotavljanjem ustreznega prehranskega vnosa.
MODUL 2: Higiena živil kot temelj preprečevanja izgub in odpadne hrane
1. Mikrobna ekologija hrane.
2. Uveljavljeni in alternativni načini konzerviranja hrane.
3. Mikrobiološka ocena tveganja kot del HACCP sistema.
4. Rok uporabnosti.
5. Označbe na živilih.
6. Pomen higiene živil za zmanjševanje odpadne hrane.
MODUL 3: Zakonodaja s področja zavržkov in odpadne hrane
1. Zakonodaja s področja izgub in odpadne hrane.
2. Ustreznost in zakonodajne možnosti uporabe nekdanjih živil
3. Uporaba nekdanjih živil za krmo
4. Vidik trajnosti pri uporabi nekdanjih živil
5. Primeri dobrih praks
Predvideni (učni) izidi
Udeleženci
· razumejo temeljne pojme in definicije v povezavi z izgubami, presežki in odpadno hrano. posameznih kmetijskih gospodarstev in območij,
· Poznajo vzroke za nastanek presežkov hrane in odpadne hrane ter so sposobni kritičnega vrednotenja nastanka.
· Poznajo in razumejo temeljno zakonodajo s področja presežkov in odpadne hrane, razumejo zakonodajne omejitve in smernice pri zagotavljanju mikrobiološke varnosti ter prihodnjih zakonodajnih sprememb in možnosti za njihovo implementacijo.
· Razumejo postopke določanja roka uporabnosti živil ter so sposobni izpeljave senzorične analize živil in vrednotenja mikrobioloških analiz za določanje rokov uporabe in senzorične sprejemljivosti živil po pretečeni datumski oznaki (uporabno najmanj do).
· Poznajo različne načine podaljševanja roka uporabnosti živil.
· Poznajo osnove mikrobne ekologije živil ter razumejo pomen, načrtovanje in izvajanje higienskih praks in sistema HACCP za zagotavljanje varnosti in kakovosti hrane.
· Poznajo zakonodajo, omejitve in priložnosti na področju prerazporejanja hrane za prehrano ljudi ali krmo za živali ter razumejo varnosti nekdanjih živil v pogledu uporabe za druge namene (npr. prehrana živali, biogospodarstvo).
· Razumejo načine, kako lahko stranski tokovi postanejo dragocena surovina v drugih procesih.
Metode poučevanja in učenja
· Predavanja (online in v živo, 30 šolskih ur)
· Samostojno delo - online gradivo (5 šolskih ur)
· Praktične vaje (6 šolskih ur)
· Strokovna ekskurzija (6 šolskih ur)
· Samostojen projekt (28 šolskih ur) in konzultacije (2 šolski uri)
Pogoji za pridobitev potrdila o mikrodokazilu
· Udeležba na vsaj 50 % predavanj;
· Udeležba na vsaj 50 % praktičnih vaj;
· pozitivno ocenjen samostojni projekt (pisni izdelek 70 %, zagovor 30 %).
Po uspešnem zaključku programa udeleženci prejmejo potrdilo Univerze v Ljubljani o opravljenem usposabljanju.
Pričakovana znanja za vključitev v učni program
· Osnovno poznavanje pojmov in procesov v verigi preskrbe s hrano;
· Osnovno poznavanje angleškega jezika;
· Vsaj 5. raven izobrazbe (SOK) (EOK raven 4) ali 1 leto delovnih izkušenj v verigi preskrbe s hrano.
Prijava
Zainteresirane kandidate vabimo, da najpozneje do 14. 2. 2024 izpolnijo prijavni obrazec na povezavi: https://1ka.arnes.si/HranaNiOdpadek
Število udeležencev je omejeno.
Dodatne informacije
Za vsa dodatna vprašanja smo dosegljivi na e-naslovu:
Razpis za vpis v program s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti se nahaja tukaj: Razpis, Hrana ni odpadek.pdf
Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.