podelitev_nagrad_v3.jpeg

Na letošnji konferenci je nagrado »Viance innovation award«, ki jo podeljuje podjetje Viance za najbolj inovativno predstavitev, med 87 predstavitvami, prejel doc. dr. Davor Kržišnik z Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo.

Doc. dr. Davor Kržišnik je na srečanju predstavil izsledke raziskave, ki je nastala pod njegovim mentorstvom in somentorstvom doc. dr. Mirka Kariža, v okviru diplomskega dela študenta Blaža Žurana. V raziskavi so razvijali nove materiale, ki omogočajo 3D tisk z uporabo glivnega micelija. Industrija 3D tiska se sooča z vse večjo potrebo po alternativnih, biorazgradljivih materialih iz obnovljivih virov. V raziskavi so preizkušali materiale, ki temeljijo na trajnostni rabi urbanih ostankov, kot so pivske tropine, otrobi, lesni peleti in odslužena kavna usedlina. Kot vezivo so uporabili glivni micelij, ki omogoča preprosto razgradnjo materialov ob koncu življenjskega cikla izdelka. Tovrstni kompoziti so obetavni predvsem za trajnostno embalažo, izolacijo in podobne produkte.

V seriji laboratorijskih poskusov so najprej preverili, kateri substrat je najprimernejši za rast gliv. Nato so pripravili različne paste za 3D tisk in na koncu izvedli 3D tisk izdelka z najbolj ustrezno pasto. Ta pasta je morala biti ustrezno viskozna in vsebovati ustrezno majhne delce, da je bil tisk mogoč. Poleg tega je njena sestava morala zagotavljati, da natisnjen izdelek obdrži želeno obliko.

IMG_20230704_093124

Slika 1: 3D tiskanje s pasto iz mešanice substrata, glivnega inokuluma in sredstva za želiranje, v tem primeru koruznega škroba. (Foto: Blaž Žuran)

Po uspešno natisnjenem izdelku je micelij v rastni komori izdelek prerastel v približno desetih dneh. Lastnosti izdelka, ki je bil po inkubaciji v rastni komori posušen na 60 °C, so bile več kot zadovoljive. Obdržal je želeno obliko skodelice in bil dovolj kompakten, kar dokazuje, da je tisk s takim materialom mogoč in da so nadaljnje raziskave na tem področju zelo obetavne.

3D loncek pred in po prerascanju

Slika 2: Natisnjena posodica pred preraščanjem z micelijem (levo) in po preraščanju (desno). (Foto: Blaž Žuran)