Dan biotehnologije se je pričel ob 10. uri v Dvorani Janeza Hribarja, ko so udeležence nagovorili dekanja Biotehniške fakultete prof. dr. Marina Pintar, namestnica vodje kolegija prof. dr. Mojca Narat in organizatorja dogodka Nej Bizjak in Zala Rostohar. Sledil je prvi del kratkih predavanj raziskovalcev iz Biotehniške fakultete, ko so se predstavili dr. Vanja Miljanić, dr. Helena Volk in mlada raziskovalka Živa Kolenc.

7D038CF0-8CAE-4A2F-9F1A-7E79F35C14E7_1_201_a (002)

 

Nato so se organizatorki Zali Rostohar ob kavi pridružili nekateri izmed prvih profesorjev na študiju biotehnologije, in sicer zaslužni prof. dr. Peter Raspor, zaslužna prof. dr. Branka Javornik in prof. dr. Peter Dovč. Spregovorili so o začetkih študija, o njegovi ustanovitvi, kakšni so bili izzivi na začetku in kakšni spomini jih spremljajo na prva leta študija biotehnologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Zaupali so jim tudi nekaj zanimivosti in prigod, dvorana se je nasmejala, študentje pa so imeli priložnost tudi sami zastaviti nekaj vprašanj.

5D344701-ECD0-44F6-A3DF-23D978EAF64D_1_201_a (002)

(kava s prvimi profesorji)

Po odmoru se je dogodek nadaljeval v slogu kratkih predavanj raziskovalcev iz Biotehniške fakultete, ko so besedo dobili dr. Iztok Prislan, mladi raziskovalec Gašper Renko in dr. Davor Kržišnik. S predavanji so se dotaknili vseh področji, ki jih zajema ta interdisciplinarni študij, s čimer so želeli študente navdušiti za različne izzive, ki se jim lahko posvetijo tekom študija.

Po kosilu in druženju v avli so sledila predavanja alumnov biotehnologije, ki so pred leti sedeli v predavalnicah Biotehniške fakultete, danes pa so uspešni pri svojem delu, kar so s predavanji predstavili vsem prisotnim. Spregovorili so dr. Kristina Košmrlj, ki se je preko spleta javljala iz Nizozemske, kjer je zaposlena pri podjetju Enza Zaden Research & Development BV. Nato sta svoje delo predstavila še mlada raziskovalka Špela Tajnšek Merčon, iz podjetja Acies Bio in dr. Anže Smole iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

image1

(okrogla miza)

Dogodek so zaključili z okroglo mizo z naslovom “Karierne poti in življenje po študiju,” ko se je organizator dogodka Nej Bizjak pogovarjal z alumni ter tistimi, ki svoja pridobljena znanja na študiju uporabljajo doma in v svetu. Na okrogli mizi so se mu pridružili Maj Hrovat, ki je po študiju ustanovil podjetje Juicy Marbles, mag. Tea Dular, ki je po dodiplomskem študiju na Biotehniški fakulteti pot nadaljevala na Irskem s študijem imunoterapevtike, dr. Anže Smole, ki se je pred tem že predstavil in deluje v raziskovalni skupini za imunologijo in celično imunoterapijo ter dr. Mojca Tajnik Sbaizero, ki je zaposlena v podjetju Sartorius BIA Separations in je ena bila študentka prve generacije biotehnologov na Biotehniški fakulteti leta 2004. Beseda je tekla o njihovem študiju, karieri, izzivih, pred katerimi so se znašli in o življenju, ki ga prinese študij, priložnost za vprašanja pa so imeli tudi vsi v dvorani.

DSC_0015

Tudi med odmori je bilo poskrbljeno za odlično vzdušje, saj je poleg prigrizkov med kavnimi odmori in kosila med glavnim odmorom, ves čas potekal tudi srečelov, ki so ga  pripravili s pomočjo sponzorjev ter tako še popestrili dogajanje na dogodku.

9D20FD5C-4C96-4000-A002-CBF32D14461F

Organizatorji so z udeležbo zelo zadovoljni, saj se je čez dan na dogodku zvrstilo zelo veliko število študentov in zaposlenih na študiju biotehnologije. Ob zaključni pogostitvi in glasbeni popestritvi v ozadju pa so imeli na koncu vsi priložnost za sproščen klepet in druženje tem biotehnološko obarvanem dnevu.

3AFD14A8-0255-4AFC-8045-1B0DF8D323F9_1_201_a

Rdeča nit dogodka pa je bila Od korenin do razcveta, kajti čez celoten dan so se večkrat dotaknili začetkov študija in njegove ustanovitve, nato pa so se pletle niti do današnjih cvetov, ki so uspešni doma in v svetu ter vseh dosežkov, ki jih vsakodnevno prinaša študij biotehnologije.