Kot je povedala dr. Molan, “čeprav se sliši enostavno vprašanje, je pravzaprav kar zapleteno in za razumevanje odgovora potrebujemo malce predznanja. Zato bi bilo mogoče bolje, če bi se za začetek vprašali, kako se razmnožuje virus? Ali pa če se vprašamo še malce širše,  kaj je sploh namen vsake celice? Namen celice je, da pomnoži svoj dedni material (DNK) in naredi potomstvo. Virusi pa tega niso sposobni brez gostitelja. Virusi so zelo preprosti mikroorganizmi, sestavljeni iz dednega material (DNK ali RNK), kateri je zaščitev v proteinskem ovoja (kapsida). Ko virus najde svojo gostiteljsko celico, jo izkoristi, da za njega naredi vse potrebno, torej pomnoži dedni material virusa in naredi proteine potrebne za kapsido/ovoj. Ko so posamezni deli virusa narejeni se virusne komponente samosestavijo in novonastali virusi zapustijo gostiteljsko celico. Pri tem iz enega virusa lahko nastane nekaj deset, tudi nekaj sto in več novih virusov… In tako nastane virus”.

molan.png
Foto: Dr. Katja Molan skupaj z osnovnošolkama (Vir fotografije: Oddaja Radiovedni, RTV SLO).

Poleg odgovorov na najihova vprašanja, so si ogledali laboratorije in opremo, tudi najnovejšo pridobitev, superresolucijski mikroskop. Nad mikroskopom sta bili osnovnošolki navdušeni, saj sta videli krasne posnetke živalske celice z virusi. Poleg mikroskopskih slik sta osnovnošolki izvedeli tudi za drugačne metode zaznavanja virusov, saj sta lahko opazovali bakteriofagne plake na agarskih ploščah.

Osnovnošolki sta tako poleg radijske izkušnje in izkušnje terenskega novinarskega dela dobili tudi odgovore na njihova vprašanja in malce mikrobiološkega znanja.

Ekipi Radiovednih in Infodroma sta pripravili odlična prispevka - najdete ju na povezavi.