Spoštovani,

V Sloveniji se vsako leto zavrže na tisoče ton hrane – a kaj, če bi lahko vsaj del te hrane postal dragocen vir za krmo živali?


Zaključni dogodek CRP projekta »Načini in možnosti uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi kot alternativnih krmil za rejne in družne živali« razkriva konkretne podatke, prakse in zakonodajne izzive tega še vedno premalo izkoriščenega potenciala.

Predstavitev rezultatov projekta bo potekala v sredo, 23. aprila 2025, s pričetkom ob 11. uri, na UL BF, Oddelek za zootehniko, Viteška dvorana, Groblje 3, Domžale.
 

Projekt, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ARIS, in ga izvajajo Biotehniška fakulteta, Veterinarska fakulteta UL in Emona razvojni center, prinaša vpogled v inovativne pristope k prehranski varnosti in trajnostnemu kmetijstvu.

Dogodek je odprt tudi za medije, ki iščejo strokovne sogovornike, podatke in navdihujoče zgodbe o boljši prihodnosti hrane.

Uradno vabilo se nahaja tule: Povezava na dokument Vabilo na zaključni dogodek CRP projekta.pdf Odpira se v novem oknu, program dogodka prilagamo spodaj.

Prosimo, da udeležbo potrdite na e-mail:

Lepo vas pozdravljamo,
prof. dr. Janez Salobir
doc. dr. Alenka Levart

Crp

 

 

PROGRAM:

Čas

Vsebina

Predavatelj(i)

10:45

Sprejem udeležencev

 

11:00

Pozdrav prodekanje Oddelka za zootehniko

Tatjana Pirman, prodekanja Oddelka za zootehniko

 

Pozdrav in uvod

Janez Salobir, Alenka Levart

11:10

Pregled in ocena potenciala živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi

Ilja Gasan Osojnik Črnivec, Tanja Pajk Žontar

11:30

Pregled zakonodaje za uporabo nekdanjih živil v prehrani živali v EU in RS

Breda Jakovac Strajn

11:40

Ocena možnosti uporabe nekdanjih živil za prehrano rejnih in družnih živali

Janez Salobir, Vida Rezar, Tatjana Pirman

12:00

Identifikacija možnih zdravstvenih in tehnoloških problemov uporabe nekdanjih živil v prehrani živali v celotni prehranski verigi

Breda Jakovac Strajn, Andrej Lavrenčič

12:20

Odmor s prigrizkom

 

12:50

Pregled dobrih praks uporabe nekdanjih živil v RS, EU, svetu ter sprejemljivosti pri uporabnikih

Andrej Lavrenčič

13:10

Ocena potenciala in potreb nekdanjih živil z vidika krožnega gospodarstva in trajnosti

Luka Juvančič s sodelavci

13:30

Zaključki in zaključna razprava

Alenka Levart, Janez Salobir

 

Druženje