Univerza v Ljubljani vabi na Festival hrane za možgane, niz interdisciplinarnih dogodkov, pripravljenih po recepturi UL v sodelovanju z Inštitutom "Jožef Stefan" in Kemijskim inštitutom. Festivalski meni je trajnostno obarvan in za skupno mizo ob aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov povezuje raziskovalke in raziskovalce, alumne UL ter študentke in študente. Dogodki, ki bodo med 23. in 25. aprilom, so brezplačni, namenjeni širokemu občinstvu in jih bo (povečini) moč spremljati tudi prek spleta.
V okviru dogodkov bo sodelovalo tudi več raziskovalcev in raziskovalk z Biotehniške fakultete UL.
Več si lahko preberete na spletni strani Univerze v Ljubljani.
23.4. Znanstveni slam - Raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani, Kemijskega inštituta, Inštituta "Jožef Stefan" in Kmetijskega inštituta Slovenije bodo na poljuden in zanimiv način predstavili tematsko raznolike raziskave in dosežke s področja trajnostnosti in (pre)hrane.
23. in 24.4. Lokalno, sezonsko, preprosto: načrtovanje obrokov po meri študentov - brezplačna kuharska delavnica za študente in študentke UL.
24.4. [Alumniteka] Naš planet na krožniku: kritični razmisleki o trajnostnih prehranskih sistemih
25.4. Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru. Kako o trajnostnem in zdravem prehranjevanju razmišljati v času agroživilskih inovacij, podnebnih izzivov ter ob vse glasnejših razpravah o alternativnih virih in načinih prehranjevanja?
25. 4. [(Spre)govori znanost] Zbrani o(b) hrani: Hrana v različnih življenjskih obdobjih. Z znanstvenicami in znanstveniki se bomo pogovarjali o pomembnosti izbire kakovostnih živil v različnih življenjskih obdobjih.
25. 4. Kaj smo zakuhali? V iskanju stabilnih prehranskih sistemov v svetu omejenih virov in nestabilnosti. Kako zagotoviti stabilno in trajnostno prehransko verigo od polja/kurnika/morja do krožnika? Z znanstvenicami in znanstveniki se bomo pogovarjali o okoljskem odtisu in omejitvah pridelave in predelave hrane ter o okoljskih politikah in prehranski varnosti.