Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).
Akreditirane metode so označene z *.
Za aktualne podatke o dejavnosti iz fleksibilnega obsega akreditacije klikni TUKAJ.
- Mleko
- Siri
- Sirotka, sirotkin koncentrat, pinjenec
- Fermentirani mlečni izdelki
- Maslo
- Smetana
- Mleko v prahu
- Sladoled
MLEKO | ||
---|---|---|
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 ISO 9622 / IDF 141:2013 | Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)* |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Neproteinski dušik Nekazeinski dušik Kazein | NA LML 7.2.53 NA LML 7.2.54 | Kjeldahl |
Laktoza | ISO 22662 / IDF 198:2024 | HPLC (referenčna)* |
Sečnina | ISO 14637 / IDF 195:2004 | Diferencialna pH-metrija (referenčna)* |
Suha snov | ISO 9622 / IDF 141:2013 | IR – spektrometrija |
Zmrziščna točka | SIST EN ISO 5764:2009 | Krioskopija (referenčna)* |
Somatske celice | ISO 13366-2 / IDF 148-2:2006 | Pretočna citomerija* |
Fosfatazni test | SOP LML 7.2.78 | Aschaffenburg-Mullen |
Peroksidazni test | SOP LML 7.2.78 | Storch |
pH vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
Kislost | Methodenbuch, C 8.3 Interna metoda | Titrimetrija (Soxhlet-Henkel) Alkoholna preizkušnja |
Zaviralne snovi | SOP LML 7.2.32 | Delvotest SP-NT |
Prisotnost antibiotikov | SOP LML 7.2.82 | Hitri test |
Koagulacijske lastnosti | SOP LML 7.2.28 | Merjenje viskoznosti s formagrafom |
Vsebnost aflatoksina M1 | SOP LML 7.2.81 | Hitri test |
SIRI | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23319 / IDF 250:2022 | Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)* |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Laktoza | SOP LML 7.2.67 | HPLC |
Suha snov | ISO 5534 / IDF 4:2004 | Gravimetrična (referenčna)* |
Kislinska stopnja | Methodenbuch, C 8.3 | Titrimetrija |
pH vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
Sol (NaCl) | SOP LML 7.2.77 | Titrimetrija |
Tehnološki parametri: | Interna metoda | Inkubacija 24 ur Koagulacijski čas |
SIROTKA, SIROTKIN KONCENTRAT, PINJENEC | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 | Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)* |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Neproteinski dušik | NA LML 7.2.53 | Kjeldahl |
Laktoza | SOP LML 7.2.67 | HPLC |
Suha snov | ISO 6731 / IDF 21:2010 | Gravimetrična* |
Kislinska stopnja | Methodenbuch, C 8.3 | Titrimetrija |
pH-vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 | Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)* |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Laktoza | SOP LML 7.2.67 | HPLC |
Suha snov | ISO 6731 / IDF 21:2010 | Gravimetrična |
Kislinska stopnja | Methodenbuch, C 8.3 | Titrimetrija |
pH-vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
MASLO | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 17189-194:2003 | Gravimetrična (referenčna) |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Laktoza | SOP LML 7.2.67 | HPLC |
Suha snov Suha snov brez maščobe | SIST EN ISO 3727-1:2002 ISO 3727-1:2001 | Gravimetrična |
Kislinsko število | AOAC, 969.17 | Titrimetrija |
pH-vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
SMETANA | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 | Gravimetrična (referenčna)* |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Laktoza | ISO 22662 / IDF 198:2024 | HPLC |
Suha snov | ISO 6731 / IDF 21:2010 | Gravimetrična (referenčna)* |
Kislinska stopnja | Methodenbuch, C 8.3 | Titrimetrija |
pH-vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
MLEKO V PRAHU | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 Methodenbuch, C 15.3.9 | Gravimetrična (referenčna) |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl* |
Laktoza | ISO 22662 / IDF 198:2024 | HPLC (referenčna) |
Suha snov | IDF 26A:1993 | Gravimetrična |
Topnost | Methodenbuch C 26.3 | ADPI |
pH-vrednost | SOP LML 6.4.19 | Potenciometrija |
SLADOLED | ||
Parameter | Metoda | Princip metode |
Maščoba | ISO 23318 / IDF 249:2022 | Gravimetrična (referenčna) |
Beljakovine | ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004 | Kjeldahl |
Laktoza in ostali sladkorji | SOP LML 7.2.67 | HPLC |
Suha snov | ISO 3728 / IDF 70:2004 | Gravimetrična |
Ostale analize (pepel, minerali (Ca, P,…), maščobne kisline/maščobe, ipd.) izvajamo v sodelovanju s podpogodbeniki.