Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Inštitut za mlekarstvo in probiotike

 

Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).

Akreditirane metode so označene z *.

Za aktualne podatke o dejavnosti iz fleksibilnega obsega akreditacije klikni TUKAJ.

Vas zanima več? Pošljite .BF_16

MLEKO
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022

ISO 9622 / IDF 141:2013
ISO 19662 / IDF 238:2018

Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)*
IR – spektrometrija*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004
ISO 9622 / IDF 141:2013

Kjeldahl*
IR – spektrometrija*

Neproteinski dušik

Nekazeinski dušik

Kazein

NA LML 7.2.53

NA LML 7.2.54 

Kjeldahl

Laktoza

ISO 22662 / IDF 198:2024
ISO 9622 / IDF 141:2013
ISO 26462 / IDF 214:2010

HPLC (referenčna)*
IR – spektrometrija*
Diferencialna pH-metrija

Sečnina

ISO 14637 / IDF 195:2004
ISO 9622 / IDF 141:2013

Diferencialna pH-metrija (referenčna)*
IR – spektrometrija*

Suha snov

ISO 9622 / IDF 141:2013
ISO 6731 / IDF 21:2010

IR – spektrometrija
Gravimetrična (referenčna-modificirana)*

Zmrziščna točka

SIST EN ISO 5764:2009
ISO 9622 / IDF 141:2013

Krioskopija (referenčna)*
IR – spektrometrija*

Somatske celice

ISO 13366-2 / IDF 148-2:2006

Pretočna citomerija*

Fosfatazni test

SOP LML 7.2.78

Aschaffenburg-Mullen

Peroksidazni test

SOP LML 7.2.78 

Storch

pH vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

Kislost

Methodenbuch, C 8.3

Interna metoda

Titrimetrija (Soxhlet-Henkel)

Alkoholna preizkušnja

Zaviralne snovi

SOP LML 7.2.32

Delvotest SP-NT

Prisotnost antibiotikov

SOP LML 7.2.82

Hitri test

Koagulacijske lastnosti

SOP LML 7.2.28

Merjenje viskoznosti s formagrafom

Vsebnost aflatoksina M1

SOP LML 7.2.81

Hitri test

 
SIRI
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23319 / IDF 250:2022

ISO 3433 / IDF 222:2008

Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)*
Butirometrična Van Gulik

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Laktoza

SOP LML 7.2.67
Boehringer Mannheim /
R-Biopharm kit

HPLC
Encimska (UV)

Suha snov

ISO 5534 / IDF 4:2004

Gravimetrična (referenčna)*

Kislinska stopnja

Methodenbuch, C 8.3

Titrimetrija

pH vrednost

SOP LML 6.4.19 

Potenciometrija

Sol (NaCl)

SOP LML 7.2.77

Titrimetrija

Tehnološki parametri:
Moč sirišča
Aktivnost kulture

Interna metoda

Inkubacija 24 ur

Koagulacijski čas

     
SIROTKA, SIROTKIN KONCENTRAT, PINJENEC
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022

Methodenbuch, C 15.3.2

Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Neproteinski dušik

NA LML 7.2.53 

Kjeldahl

Laktoza

SOP LML 7.2.67
Boehringer Mannheim / ​
R-Biopharm kit

HPLC
Encimska (UV)

Suha snov

ISO 6731 / IDF 21:2010
modificirana

Gravimetrična*

Kislinska stopnja

Methodenbuch, C 8.3

Titrimetrija

pH-vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

     
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022
Methodenbuch, C 15.3.6

Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Laktoza

SOP LML 7.2.67
Boehringer Mannheim /
R-Biopharm kit

HPLC
Encimska (UV)

Suha snov

ISO 6731 / IDF 21:2010
modificirana

Gravimetrična

Kislinska stopnja

Methodenbuch, C 8.3

Titrimetrija

pH-vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

     
MASLO
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 17189-194:2003
Methodenbuch, C 15.3

Gravimetrična (referenčna)
Butirometrična Gerber

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Laktoza

SOP LML 7.2.67
Boehringer Mannheim /
R-Biopharm kit

HPLC
Encimska (UV)

Suha snov

Suha snov brez maščobe

SIST EN ISO 3727-1:2002

ISO 3727-1:2001

Gravimetrična

Kislinsko število

AOAC, 969.17

Titrimetrija

pH-vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

     
SMETANA
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022
Methodenbuch, C 15.3.3
Methodenbuch, C 15.3.4

Gravimetrična (referenčna)*
Butirometrična Roeder
Butirometrična Köhler

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Laktoza

ISO 22662 / IDF 198:2024
Boehringer Mannheim / ​
R-Biopharm kit

HPLC
Encimska (UV)

Suha snov

ISO 6731 / IDF 21:2010
modificirana

Gravimetrična (referenčna)*

Kislinska stopnja

Methodenbuch, C 8.3

Titrimetrija

pH-vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

     
MLEKO V PRAHU
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022

Methodenbuch, C 15.3.9

Gravimetrična (referenčna)
Butirometrična

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl*

Laktoza

ISO 22662 / IDF 198:2024

HPLC (referenčna)

Suha snov

IDF 26A:1993

Gravimetrična

Topnost

Methodenbuch C 26.3

ADPI

pH-vrednost

SOP LML 6.4.19

Potenciometrija

     
SLADOLED
Parameter Metoda Princip metode

Maščoba

ISO 23318 / IDF 249:2022

Gravimetrična (referenčna)

Beljakovine

ISO 8968-3 / IDF 20-3:2004

Kjeldahl

Laktoza in ostali sladkorji

SOP LML 7.2.67

HPLC

Suha snov

ISO 3728 / IDF 70:2004

Gravimetrična

Ostale analize (pepel, minerali (Ca, P,…), maščobne kisline/maščobe, ipd.) izvajamo v sodelovanju s podpogodbeniki.