Analiziramo različne izdelke, ki vsebujejo probiotične mikroorganizme (mlečni izdelki, tablete, kapsule, praški, napitki, hrana za živali...) in probiotične kulture.
Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).
Akreditirane metode so označene z *.
Za aktualne podatke o dejavnosti iz fleksibilnega obsega akreditacije klikni TUKAJ.
Vas zanima več? Pošljite .
Izvajamo:
- Ugotavljamo število naslednjih bakterijskih skupin: laktobacili*, bakterije skupine Lactobacillus acidophilus*, bifidobakterije*, Streptococcus thermophilus*, Enterococcus*, Lactococcus, kvasovke (npr. Saccharomyces ssp., Kluyveromyces marxianus...), Bacillus subtilis...
- Ugotavljamo prisotnost različnih bakterijskih vrst: laktobacili (L. rhamnosus*, L. acidophilus*, L. plantarum*, L. casei/paracasei*, L. reuteri*, L. salivarius*, L. delbrueckii ssp. bulgaricus*, L. gasseri, L. johnsonii, L. fermentum, L. helveticus, Enterococcus faecium*, bifidobakterije (Bif. animalis ssp. lactis*, Bif. bifidum*, Bif. longum*, Bif. longum ssp. infantis*, Bif. breve), Streptococcus thermophilus*, Lactococcus lactis*, Bacillus subtilis, Kluyveromyces marxianus...
- Preverjamo tudi prisotnost posameznih sevov (npr. LGG, BB12, LA5...) in stabilnost bakterijskih sevov z analizo RAPD-PCR.
- Izvajamo različne analize, ki so potrebne za zagotavljanje varnosti bakterijskih sevov: ugotavljanje občutljivosti za antibiotike (z E-testom ali mikrodilucijsko metodo), ugotavljanje prisotnosti genov za virulenčne dejavnike ali odpornost proti antibiotikom, ugotavljanje aktivnosti različnih encimov...
- Izvajamo analize, ki so potrebne za opis sevov: opis mikroskopskega preparata, fermentacija različnih substratov, sposobnost rasti v različnih pogojih, ugotavljanje prisotnosti plazmidov, spremljanje stabilnosti seva z analizo RAPD-PCR, analiza celotnega genoma...
- Testiramo funkcionalne lastnosti probiotičnih sevov: ugotavljanje protimikrobne aktivnosti, ugotavljanje prisotnosti bakteriocinov, ugotavljanje sposobnosti preživetja pri prehodu skozi gastrointestinalni trakt (preživetje pri nizkem pH, ob prisotnosti žolčnih soli...), sposobnost vezave na epitelne celice (npr. Caco-2 celice)…
- Analiziramo tehnološke lastnosti probiotičnih bakterijskih sevov: sposobnost rasti in preživetja v mleku, mlečnih izdelkih, rastlinskih napitkih, različnih gojiščih, pilotna proizvodnja probiotičnih mlečnih izdelkov…